Το άγχος αποτελεί αναπόφευκτο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και δυστυχώς πολλοί από τους παράγοντες που μας «στρεσάρουν» δεν βρίσκονται πάντα υπό τον έλεγχό μας. Ωστόσο, η αντίδρασή μας στους παράγοντες αυτούς μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στα επίπεδα στρες. Άλλωστε, πολλές από τις σκέψεις και τις ενέργειες που κάνουμε, ειδικά όταν είμαστε αγχωμένοι, μπορούν να δυσχεράνουν το ήδη πιεστικό κλίμα, εντείνοντας τα αρνητικά μας συναισθήματα. Ορίστε λοιπόν 5 συμπεριφορές που θα ήταν καλό να αποφεύγετε, ειδικά όταν το άγχος σας καταβάλλει.

5 πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε όταν είστε αγχωμένοι

Την υπερκατανάλωση καφεΐνης

Περισσότερα ​​από δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να αυξήσουν τις ορμόνες του στρες, όπως την κορτιζόλη. Καθώς η καφεΐνη αυξάνει την κορτιζόλη στο σώμα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε γρήγορο καρδιακό παλμό και αυξημένη αρτηριακή πίεση που σχετίζεται με άγχος. Παράλληλα, μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών που ενισχύουν τη διάθεση, όπως οι βιταμίνες D και Β. Μάλιστα, η καφεΐνη μπορεί να σας εμποδίσει να κοιμηθείτε καλά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έξτρα άγχος.

Ακόμα κι αν είστε μεταξύ εκείνων που δεν νιώθουν τις επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης, είναι πάλι καλό να περιορίσετε την πρόσληψή της. Αντί για μία ακόμη κούπα καφέ, προτιμήστε να πιείτε άφθονο νερό συνδυαστικά με πράσινο τσάι.

Το overthinking

Όλοι αντιμετωπίζουμε πράγματα που μας προκαλούν άγχος και είναι φυσικό να τα σκεφτόμαστε για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση ώστε να μπορούμε να την αλλάξουμε. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να «πέσουμε» στην παγίδα του «overthinking», των επίμονων δηλαδή σκέψεων για μια κατάσταση ή ένα πρόβλημα που όχι μόνο δεν μας βοηθούν αλλά εντείνουν τα αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι το άγχος, η ανησυχία ή και ο φόβος. Η συγκεκριμένη επιμονή μπορεί να μετατραπεί σε συνήθεια με την πάροδο του χρόνου, τα καλά νέα όμως είναι ότι μπορούμε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας με πιο ωφέλιμες.

Την έλλειψη ύπνου

Πολλά πράγματα συμβάλλουν στα επίπεδα άγχους μας, αλλά η στέρηση του ύπνου αποτελεί ένα παράγοντα που έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από αυτόν που μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, όχι μόνο αντιδράμε άσχημα σε στρεσογόνες καταστάσεις αλλά μειώνεται και η γνωστική μας λειτουργία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα λάθη και άρα μεγαλύτερο άγχος. Ταυτόχρονα, ακόμα και το άγχος μπορεί να «παρέμβει» στον ποιοτικό μας ύπνο, με την αποφυγή όμως της χρήσης κινητών ή laptop πριν τον ύπνο και τη συσκότιση του χώρου μας, μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητές μας για.. όνειρα γλυκά.

Τα comfort foods

Αν και φαίνεται πως εκείνη την στιγμή σας προσφέρουν την πολυπόθητη ασφάλεια και άνεση («comfort»), στην πραγματικότητα αυτή η αίσθηση θα διαρκέσει για μερικά μόνο λεπτά, καθώς καταναλώνετε τροφές με χαμηλή θρεπτική αξία και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή και υδατάνθρακες. Ακριβώς όπως η στέρηση του ύπνου μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αντιδράτε, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την μη ισορροπημένη διατροφή. Το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει την όρεξή σας, επηρεάζοντας το αίσθημα της πείνας και οδηγώντας σας τελικά στο συναισθηματικό φαγητό, όπου συνήθως τρώτε χωρίς να πεινάτε.

Το «ναι» σε όλα

Όταν είστε υπερβολικά απασχολημένοι, ακόμα και αν το πρόγραμμά σας είναι γεμάτο με συναρπαστικά πράγματα, μπορεί να νιώσετε άγχος ή και ανησυχία σκεπτόμενοι πώς θα καταφέρετε να τα φέρετε εις πέρας. Εάν το πρόγραμμά σας μάλιστα είναι γεμάτο με αγχωτικές ή περιττές δραστηριότητες, μπορεί να γίνει ακόμη πιο εξαντλητικό. Για αυτό είναι σημαντικό να μη λέτε σε όλα «ναι», καθώς αφού φέρετε εις πέρας όλες σας τις υποχρεώσεις είναι σημαντικό να αφιερώνετε λίγο χρόνο στην προσωπική σας φροντίδα για να κάνετε πράγματα που σας χαλαρώνουν, όπως το να δείτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Ακολουθήστε το στο Google News