Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να εξελιχθούν σε ισχυρές προσωπικότητες, ικανές να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους όταν χρειαστεί. Και υπάρχουν τρόποι να τα καταφέρουμε, εξασφαλίζοντας ότι η ψυχική τους δύναμη δεν θα στρέφεται εις βάρος των άλλων.

Συμβουλές για να μεγαλώσετε δυναμικά παιδιά

Παραστήστε τους υπερήρωες

Δεν υπάρχει παιδί που να μην μαγεύεται από τις ιστορίες των υπερηρώων. Και αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στις υπερδυνάμεις τους, αν και δεν θα ισχυριστούμε ότι δεν παίζουν κεντρικό ρόλο. Η διαδρομή τους, συνήθως, συμπεριλαμβάνει δυσκολίες, συναισθηματικά τραύματα, προσπάθεια και – φυσικά – την αιώνια μάχη του καλού με το κακό. Ζητήστε από τα παιδιά σας να δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία και κάντε το ίδιο και εσείς. Εκτός από τη φαντασία τους που θα οργιάσει, αυτό το παιχνίδι μπορεί να συμπεριλάβει και σωματική δραστηριότητα (για παράδειγμα κυνηγητό), αλλά και ευκαιρίες να καλλιεργήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη και την ενσυναίσθηση του μικρού σας. Φυσικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρατήσετε αυτή τη δραστηριότητα αποκλειστικά για τους γιους σας. Αντιθέτως, ίσως είναι οι κόρες σας που μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από αυτή, καθώς τα κοινωνικά πρότυπα δεν τους επιτρέπουν πάντα να φανταστούν μια τόσο ισχυρή εκδοχή του εαυτού τους.

Υπομείνετε τη σωματική κόπωση

Η ζωή ενός ενήλικα κρύβει πολλές βαρετές και κοπιαστικές αγγαρείες. Είτε πρόκειται για το πλύσιμο του αυτοκινήτου είτε για το κατέβασμα των χειμερινών ρούχων από το πατάρι, κανείς δεν απολαμβάνει τις δουλειές του σπιτιού. Αντί να γκρινιάζετε ακατάπαυστα, όμως, φροντίστε να δείχνετε στα παιδιά σας τον σωστό τρόπο να τις αντιμετωπίζουν: Με σκληρή δουλειά, διαλείμματα, προετοιμασία και ικανοποίηση για το αποτέλεσμα.

Μην αφήνετε τη δουλειά να σας καταβάλλει

Το εργασιακό στρες δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο και είναι σημαντικό να το συζητάμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ωστόσο, όταν το κάνουμε μπροστά στα παιδιά μας, οφείλουμε να επιδεικνύουμε επιπλέον προσοχή. Αν αναφέρεστε στα προβλήματα της δουλειάς με ηρεμία και αναζητάτε τρόπους να τα επιλύσετε – λαμβάνοντας ως παραμέτρους και τα προσόντα σας ως εργαζόμενοι – τα μικρά σας θα μάθουν ότι αν αναγνωρίζουν τις δυνάμεις τους και στηρίζονται σε αυτές, μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες.

Γυμναστείτε οικογενειακώς

Εκτός από το νους υγιής εν σώματι υγιεί, ισχύει και το νους δυνατός σε σώμα δυνατό. Δεν φτάνει μόνο να τα γράψετε σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Το παράδειγμα που τους δίνετε έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να μην παραμελείτε τη σωματική σας άσκηση και, όποτε είναι εφικτό, να γυμνάζεστε όλοι μαζί ως οικογένεια – για παράδειγμα μέσα από έναν μεγάλο περίπατο, έναν «αγώνα» βόλεϊ ή το πατροπαράδοτο κυνηγητό.

Ακολουθήστε το στο Google News