Εάν έχετε πέσει στην «παγίδα» του να ζυγίζεστε καθημερινά, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε δει από μόνοι σας ότι το βάρος σας πιθανότατα δεν παραμένει σταθερό από την μία μέρα στην άλλη. Κι ενώ μπορεί να κατηγορήσετε ένα απολαυστικό πλην γεμάτο θερμίδες γεύμα που φάγατε χθες, στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετοί λόγοι, που δεν σχετίζονται με αυτό, πίσω από τις αυξομειώσεις στα κιλά.

Είναι φυσιολογικό;

«Είναι πολύ φυσιολογικό το βάρος σας να ανεβοκατεβαίνει» επισημαίνουν οι ειδικοί. «Όσο είμαστε ζωντανοί, τα κύτταρα, οι ιστοί και τα όργανά μας ανταλλάσσουν συνεχώς ουσίες με το περιβάλλον, γεγονός που προκαλεί αυτές τις διακυμάνσεις».

Κατά μέσο όρο, οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να περιμένουν διαφοροποιήσεις έως και 2,5 κιλά την ημέρα, σύμφωνα με την διαιτολόγο Amy Shapiro, η οποία επισημαίνει ότι δεν πρέπει να ανησυχήσετε αν δεν είναι περισσότερο από αυτό.

«Τις περισσότερες φορές, οι διακυμάνσεις του βάρους οφείλονται στην κατακράτηση νερού στο σώμα», προσθέτει.

Γιατί δεν είναι «σταθερό» το βάρος σας

Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους που μπορεί να παρατηρείτε αυτές τις διακυμάνσεις, περιλαμβάνουν:

Καταναλώνετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Αφού καταναλώσετε αλμυρά τρόφιμα, το σώμα σας διατηρεί περισσότερο νερό για να διατηρήσει μια συγκεκριμένη συγκέντρωση αλατιού στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό το επιπλέον νερό αραιώνει το αλάτι μέχρι να αποβληθεί από τον οργανισμό και προκαλεί αυτήν την προσωρινή αύξηση του σωματικού βάρους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Καταναλώνετε τρόφιμα με πολύ νερό

Η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων που περιέχουν πολύ νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, οι σούπες και τα smoothies, θα μπορούσε επίσης προσωρινή άνοδο στην κλίμακα. Αλλά μόλις το σώμα σας επεξεργαστεί το επιπλέον νερό, το βάρος σας θα επιστρέψει στο φυσιολογικό, οπότε μην αγχώνεστε.

Αδιαθετήσατε

Το άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι οι μέρες του μήνα. Οι αλλαγές στην προγεστερόνη και άλλες ορμόνες που συμβαίνουν στο σώμα σας κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου προκαλούν αλλαγές στο βάρος σας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Έντονη γυμναστική

Κι όχι αυτό δεν είναι δικαιολογία για να αναβάλετε την σημερινή σας προπόνηση. Μερικές φορές, μια αλλαγή στη ρουτίνα προπόνησης ή μια πιο σκληρή προπόνηση μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση βάρους λόγω βλάβης και φλεγμονής των ιστών.

Αυτό θα πρέπει να διευθετηθεί καθώς το σώμα σας συνηθίζει στη νέα άσκηση. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι επιτρέπετε στον εαυτό σας ημέρες ξεκούρασης και ανάρρωσης.