Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία που κυκλοφορεί στην κυκλοφορία του αίματός σας. Ενώ η HDL θεωρείται καλή χοληστερόλη και η LDL (κακή) χοληστερόλη, γνωστή και ως χοληστερίνη μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση, μια υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερίνης και αυτά είναι τα τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν:

Τρόφιμα για χαμηλή χοληστερίνη

Βρώμη

Με υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες, η βρώμη – όπως άλλες τροφές ολικής αλέσεως – μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης, μειώνοντας την ποσότητα που απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Έρευνες δείχνουν ότι η βρώμη αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά δημητριακά ολικής αλέσεως όσον αφορά τη μείωση της χοληστερόλης.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών που είναι ενδυναμωτικά για την καρδιά σας αλλά και αποτελεί μια «πηγή» πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Συγκεκριμένα, η β-σιτοστερόλη και το ελαϊκό οξύ που περιέχονται στο αβοκάντο έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση αβοκάντο κάθε μέρα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που έχουν αποδειχθεί ότι παρέχουν στον οργανισμό σας πλούσια οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της χοληστερόλης. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, αλλά και των τριγλυκεριδίων.

Το Matcha είναι φτιαγμένο με αλεσμένα φύλλα πράσινου τσαγιού, επομένως μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερη αντιοξειδωτική δύναμη από την πλούσια έκδοση του πράσινου τσαγιού.

Φακές

Μια διατροφή πλούσια σε φακές και άλλα όσπρια μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε τη χοληστερόλη σας. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση 3/4 φλιτζανιού (180 ml) φακής – ή άλλων όσπρων – κάθε μέρα μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη κατά περίπου 5%.

Επιπλέον, όσπρια όπως οι φακές μπορούν να σας βοηθήσουν να ακολουθήσετε μια υγιεινή για την καρδιά φυτική διατροφή, ενώ θα παραμένετε εντός budget.