Έχει τύχει ποτέ να παραμείνετε άγρυπνοι ολόκληρη την νύχτα, σκεπτόμενοι όλα όσα μπορεί να μην πάνε καλά την επόμενη ημέρα; Οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να απαντήσουν καταφατικά στην συγκεκριμένη ερώτηση, αφού κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον και το να αναρωτιόμαστε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση στο άγνωστο. Όταν όμως τα αρνητικά σενάρια αυξάνονται και η ανησυχία μας εντείνεται, τότε είναι πολύ πιθανό να αγχωνόμαστε… «προκαταβολικά». Αυτή η ψυχολογική κατάσταση σχετίζεται κυρίως με το αίσθημα του φόβου ή την εκτεταμένη ανησυχία γύρω από αρνητικά πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν και σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητά μας.

Πώς μπορεί να αισθανθείτε

Όταν αγχώνεστε «προκαταβολικά» μπορεί να αισθανθείτε μια παροδική νευρικότητα έως και μια εξουθενωτική αίσθηση φόβου. Μπορεί να αντιμετωπίσετε:

  • Δυσκολία στην συγκέντρωση.
  • Προβλήματα στη διαχείριση των συναισθημάτων και της διάθεσης.
  • Συναισθηματικό μούδιασμα ή απώλεια ενδιαφέροντος ακόμα και για τις αγαπημένες σας ασχολίες.
  • Εκτεταμένη ανησυχία, απώλεια όρεξης ή και ναυτία.
  • Μυϊκή ένταση ακόμα και προβλήματα στον ύπνο.

Όταν λοιπόν, αγχώνεστε προκαταβολικά σκεπτόμενοι την έκβαση μιας κατάστασης είτε σας φοβίζει κάτι συγκεκριμένο είτε όχι, συνήθως εστιάζετε για πολύ ώρα σε αρνητικά σενάρια, γεγονός που μπορεί να εντείνει την απογοήτευση ή να ενισχύσει το ήδη έντονο αίσθημα ανησυχίας.

Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

Αυτή η μορφή άγχους μπορεί να φέρει περιττή πίεση στην καθημερινότητά σας, «κλέβοντας» την ενέργεια και την διάθεσή σας. Οι ακόλουθες στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να σπάσετε τον φαύλο «κύκλο» των αρνητικών σκέψεων:

*Καλύψτε τις φυσικές σας ανάγκες

Η άμεση σύνδεση σώματος – μυαλού είναι πραγματική και η σωματική σας ευεξία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχολογική σας ευημερία. Πράγματα όπως ο ύπνος, η διατροφή και η άσκηση μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων άγχους, συμπεριλαμβανομένου και του «προκαταβολικού». Εάν αντιμετωπίζετε συχνά αϋπνία τότε η μείωση της καφεΐνης και μερικές ασκήσεις χαλάρωσης μπορεί να σας βοηθήσουν. Η φυσική δραστηριότητα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε τα συμπτώματα του άγχους.

*Συζητήστε το

Εάν υπάρχει κάτι που σας προκαλεί εκτεταμένη ανησυχία, τότε ίσως να είναι καλό να μιλήσετε για αυτό σε ένα άτομο που εμπιστεύεστε. Ακόμα και αν δεν έχουν λύση, θα καταφέρετε να μοιραστείτε την ανησυχία σας ενώ πιθανότατα να σας υπενθυμίσουν ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε πολύ καλύτερα από αυτό που φαντάζεστε.

*Γειωθείτε

Μπορείτε να επαναφέρετε τον εαυτό σας στο παρόν όταν νιώθετε όταν κατακλύζεστε από ανησυχίες για το μέλλον, πραγματοποιώντας κάποιες τεχνικές γείωσης, όπως το να ρίξετε λίγο κρύο νερό στα χέρια σας ή να κρατήσετε πάγο. Η αίσθηση του κρύου θα αποσπάσει την προσοχή σας, βοηθώντας να παραμείνετε συνειδητά στο παρόν.