Ο νέος κοροναϊός, η γρίπη, το κοινό κρυολόγημα και πολλοί ακόμη παθογόνοι μικροοργανισμοί απειλούν καθημερινά την υγεία μας. Βασική ασπίδα προστασία μας εναντίον τους αποτελεί το ανοσοποιητικό μας, που είναι έτοιμο να αμυνθεί και να αποτρέψει τον οργανισμό από το να αρρωστήσει. Η καλύτερη στρατηγική προστασίας περιλαμβάνει αφενός την πρόληψη των μολύνσεων και αφετέρου την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ορισμένες στρατηγικές αποτρέπουν το ενδεχόμενο μιας μόλυνσης και άλλες ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό ώστε να αναρρώσετε γρηγορότερα. Όλες όμως αποτελούν απλές πρακτικές που ενσωματώνονται εύκολα στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Ορισμένα τρόφιμα έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό και αυτά περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή, οι κόκκινες πιπεριές, τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι, τα καρύδια, τα φασόλια, τα αμύγδαλα αλλά και το σκόρδο.

Από την διατροφή σας θα ήταν καλό να μην λείπουν τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καθώς σύμφωνα με έρευνες καταπολεμούν ποικίλους ιούς.

Μην αμελείτε την γυμναστική

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να αφήσουμε τον καναπέ, αφού, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, η μέτρια έως έντονη άσκηση μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική σας ανταπόκριση, να μειώσει τον κίνδυνο ασθένειας αλλά και τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό.

Η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για το ανοσοποιητικό σας σύστημα, τονίζουν οι ειδικοί.

Σταθερός και ποιοτικός ύπνος

Θα ήταν καλό να διατηρείτε  το πρόγραμμα του ύπνου σας σταθερό.

Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε συχνά αϋπνία, ίσως θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το ζήτημα ή την κατάσταση που σας κρατά ξάγρυπνους και που πιθανότατα σας προκαλεί άγχος, αφού υπάρχει σύνδεση μεταξύ της έλλειψης ύπνου και των αυξημένων περιπτώσεων ασθένειας.

Σύμφωνα με το National Sleep Foundation, οι ενήλικες από 18 έως και 64 ετών χρειάζονται περίπου 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ ενώ οι μεγαλύτεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 7-8 ώρες.

Πλύνετε συχνά τα χέρια σας

Το ακούμε συχνά και αυτό διότι αποτελεί ένα απλό και ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέτρο κατά του κοροναϊού αλλά και πολλών άλλων παθογόνων μικροοργανισμών, μικροβίων ή ιών. Φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας τακτικά, με άφθονο νερό και σαπούνι για τουλάχιστον είκοσι δευτερόλεπτα.

Θα ήταν καλό να πλένετε τα χέρια σας πριν αλλά αφού χρησιμοποιήσετε το μπάνιο, πριν αλλά και μετά το φαγητό σας, ακόμα και αφού φτερνιστείτε ή βήξετε. Εάν τα χέρια σας εμφανίζουν ιδιαίτερη ευαισθησία, η σωστή ενυδατική κρέμα μπορεί να σας βοηθήσει.

Αντιμετωπίστε το άγχος

Το ανεξέλεγκτο άγχος, η ανησυχία και ο πανικός έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία. Το παρατεταμένο στρες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ορμονών της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης, προκαλώντας πιθανότατα βλάβες στο σώμα.

Ακόμα και αν βρίσκεστε σε μια δύσκολη περίοδο γεμάτη άγχος και στρες, μπορείτε να υιοθετήσετε μερικές πρακτικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός, που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να μειώσετε τις διαρκείς αρνητικές σκέψεις.