To 59% των γυναικών άνω των 35 θεωρούν ότι είναι σημαντικό να επιλέγουν βιολογικά καλλυντικά  τόσο για το καλό της επιδερμίδας τους όσο και του πλανήτη. Παράλληλα το 73% των millennials αναζητούν φυσικά προϊόντα. Η άνοδος του Green Beauty είναι γεγονός και δεν πρόκειται για μία απλή τάση. Πρόκειται για σημάδι που δείχνει ότι η νοοτροπία μας απέναντι στην περιποίησή μας αλλάζει για το καλό του πλανήτη. Τι πρέπει όμως να γνωρίζουμε για τα βιολογικά καλλυντικά;

Ποιο καλλυντικό χαρακτηρίζεται βιολογικό ή οργανικό;

Οι καλλυντικές συνθέσεις  χαρακτηρίζονται ως «Bio» ή «Eco» ή «Βιολογικά» ή «Οικολογικά» όταν έχουν πιστοποίηση από έναν αναγνωρισμένο οργανισμό. Για παράδειγμα, οι πιο γνωστοί είναι οι ICEA, BDIH, ECOCERT και USDA ORGANIC. Ως εκ τούτου εναρμονίζονται με το πρότυπο που ορίζει ο κάθε οργανισμός.

Τα πρότυπα περιλαμβάνουν περιορισμούς στα συστατικά ή στις χημικές διεργασίες στις πρώτες ύλες. Επίσης εξετάζονται αν προέρχονται ή όχι από βιολογικές καλλιέργειες, από το αν χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από τα οικολογικά υλικά συσκευασίας, ή τη μείωση της συσκευασίας, καθώς και το μέγεθος του ανθρακικού αποτυπώματος.

Καλλυντικά χωρίς χημικούς παράγοντες υφίστανται;

Σίγουρα είναι δύσκολο να παράγει κανείς προϊόντα χωρίς καθόλου χημικούς παράγοντες.  Ο γενικός κανόνας για ένα καλό βιολογικό προϊόν είναι η σύνθεσή του να αποτελείται κατά 85% και πάνω από φυσικά συστατικά. Παρόλα αυτά υπάρχουν καλλυντικά χωρίς χημική επεξεργασία, τα οποία είναι εξαιρετικά για το δέρμα.  Ένα παράδειγμα είναι τα φυτικά έλαια με προσθήκη βιολογικών αιθερίων ελαίων. Τα  χρησιμοποιούμε για μασάζ ή για τροφή και τόνωση του δέρματος. Παράλληλα μπορούν να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα σε κάθε τύπο επιδερμίδας.  Αλλο παράδειγμα είναι τα φυσικά σαπούνια που παράγονται χωρίς χημικές ή συνθετικές ουσίες.

Υπάρχει κάποια αναλογία φυσικών και χημικών συστατικών για να θεωρηθεί φυσικό ένα καλλυντικό;

Σίγουρα για να θεωρείται ένα προϊόν φυσικό θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν υψηλότερη  περιεκτικότητα σε φυσικά συστατικά, και ταυτόχρονα όσο το δυνατόν λιγότερα χημικά.

Τι πρέπει να τσεκάρουμε πριν αγοράσουμε ένα βιολογικό καλλυντικό;

-Τη σφραγίδα πιστοποίησης που βρίσκεται στη συσκευασία.

Είναι ο μοναδικός τρόπος αναγνώρισης των βιολογικών προϊόντων και η ειδοποιός διαφορά τους από τα υπόλοιπα. Εάν δεν υπάρχει σήμα πιστοποίησης, τότε το καλλυντικό δεν είναι βιολογικό.

-Την ημερομηνία λήξης.

Η διάρκεια ζωής των συγκεκριμένων καλλυντικών είναι συγκεκριμένη. Ενδεχομένως είναι πιο σύντομη από τα συμβατικά, γιατί δεν περιέχουν τόσο πολλούς χημικούς παράγοντες.