Από τη φύση μας, οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι έτσι ώστε να αναζητούμε τροφή όταν πεινάμε και να σταματούμε την κατανάλωσή της όταν χορτάσουμε. Βλέπουμε πόσο καλά είναι ρυθμισμένη η συμπεριφορά αυτή στα μωρά και στα μικρά παιδιά. Καθώς μεγαλώνουμε, ωστόσο, αρχίζουμε να βομβαρδιζόμαστε από διαφημίσεις με τροφές, συνεχή έκθεση σε έτοιμα φαγητά, αλλά και ψυχολογική σύνδεση του φαγητού με την επιθυμία για αίσθηση ασφάλειας, χαλάρωσης, επιβράβευσης.

Ετσι κάποιες φορές καταλήγουμε να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρειαζόμαστε πραγματικά, με αποτέλεσμα να παίρνουμε βάρος και να νιώθουμε τύψεις για τη διατροφική μας συμπεριφορά.

Φροντίζουμε να μην έχουμε φαγητό σε διαρκή θέα μπροστά μας

Η συνεχής παρουσία τροφών μπροστά στα μάτια μας λειτουργεί ως πρόκληση για τον εγκέφαλό μας, που του υπενθυμίζει διαρκώς ότι υπάρχει φαγητό που μπορεί να καταναλώσει. Για αυτό είναι καλό να αντικαταστήσουμε, για παράδειγμα, τα γυάλινα, διαφανή βάζα για τα μπισκότα με άλλα από αδιαφανές υλικό, όπως πήλινα ή εμαγιέ.

Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή που έχει η θέα του φαγητού στον εγκέφαλό μας, όταν ξέρουμε ότι έχουμε κάποιες ελλείψεις στη διατροφή μας: έτσι, εάν βλέπουμε ότι δυσκολευόμαστε να προσθέσουμε φρέσκα φρούτα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, μπορούμε να έχουμε μερικά σε μία όμορφη πιατέλα πάνω στο τραπέζι της κουζίνας μας.

Παρομοίως, εάν έχουμε παρατηρήσει ότι χρειάζεται να πίνουμε περισσότερο νερό μέσα στη μέρα μας, μπορούμε να έχουμε μία όμορφη κανάτα στο τραπέζι ή στο γραφείο μας, που να μας θυμίζει διαρκώς την ανάγκη της τακτικής ενυδάτωσης.

Αποφεύγουμε την προμήθεια έτοιμων φαγητών στο σπίτι

Γενικά, είναι καλό να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες έτοιμες τροφές στο σπίτι, όπως σοκολάτες, πατατάκια και μπισκότα, που είναι εύκολο να υπερκαταναλώσουμε σε μια στιγμή αδυναμίας.

Είναι πολύ πιο χρήσιμο να μάθουμε να οργανώνουμε τα γεύματά μας μέσα στην ημέρα και να μην καταφεύγουμε σε πρόχειρα γεύματα.

Εχοντας κάνει έναν καλό σχεδιασμό για την εβδομάδα μας, μπορούμε να ετοιμάζουμε καλομαγειρεμένα φαγητά σε σωστές ποσότητες που θα μας χορτάσουν, αλλά και θα μας προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας. Συχνά τα έτοιμα φαγητά περιέχουν ενισχυτικά γεύσης που σημαίνει ότι είναι επιβαρυμένα σε παχυντικά υλικά, αλάτι, ή ζάχαρη.

Μαζεύουμε το τραπέζι και τακτοποιούμε την κουζίνα

Μετά το τέλος του γεύματός μας είναι σημαντικό να περάσουμε στο μάζεμα και στην τακτοποίηση έτσι ώστε να δοθεί και ένα σαφές τέλος της διατροφικής συμπεριφοράς στον εγκέφαλό μας. Η παραμονή φαγητών πάνω στο τραπέζι λειτουργεί σαν σειρήνα που μας καλεί να συνεχίσουμε να τρώμε, παρόλο που έχουμε χορτάσει.

Αντίθετα, μία τακτοποιημένη κουζίνα μας επιτρέπει να προσανατολίσουμε τη σκέψη μας σε άλλα ενδιαφέροντα και να αφήσουμε το σώμα μας να χωνέψει με ηρεμία το φαγητό που έχουμε ήδη καταναλώσει.

Tip:

Αποφεύγουμε την κατανάλωση των γευμάτων μας μπροστά στην τηλεόραση, καθώς η παρακολούθησή της μας αποσπά την προσοχή από τη διατροφική μας συμπεριφορά και δεν αφήνει χώρο για την απόλαυση του φαγητού μας μέσα από όλες τις αισθήσεις μας