Ο κρύος καιρός, οι ισχυροί άνεμοι και οι βροχές, καταστέλλουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθιστώντας μας ευάλωτους σε λοιμώξεις. Οποιοσδήποτε μπορεί να επηρεαστεί από τις εποχιακές καιρικές αλλαγές, ωστόσο, ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν περισσότερο.

Ακολουθούν οι τέσσερις κορυφαίοι «ένοχοι» που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της οικογένειάς σας κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, τα συμπτώματά τους και πώς να τις προλάβετε:

Γρίπη

Η εποχή της γρίπης ξεκινά στις αρχές του φθινοπώρου, κορυφώνεται γύρω στον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο και διαρκεί μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Είναι μια ιογενής λοίμωξη, επομένως δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά, τα οποία λειτουργούν μόνο με βακτηριακές ασθένειες.

Μια αναπνευστική ασθένεια, εξαπλώνεται εύκολα από άτομο σε άτομο και μπορούμε να την «τσιμπήσουμε» εύκολα από μολυσμένες επιφάνειες.

Η γρίπη εκδηλώνεται πιο συχνά με:

 • Πονόλαιμο
 • Μυαλγίες
 • Μπουκωμένη μύτη
 • Πονοκέφαλο
 • Βήχα (μπορεί να ξεκινήσει ως ξηρός αλλά να γίνει πιο σοβαρός)
 • Κούραση ή αίσθημα αδυναμίας
 • Πυρετό (38° C ή περισσότερο)

Η διάρροια και ο έμετος μπορούν επίσης να συνοδεύσουν τη γρίπη, αν κι αυτό είναι πιο συχνό στα παιδιά παρά στους ενήλικες. Όποιος έχει μειωμένη ανοσία και εμφανίζει συμπτώματα γρίπης πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του και εάν έχετε πράσινη ή κίτρινη βλέννα, πολύ σοβαρούς πονοκεφάλους ή δυσκολία στην αναπνοή θα πρέπει να επικοινωνήσετε χωρίς καθυστέρηση με το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Αλλεργίες και άσθμα

Το αλλεργικό άσθμα και η ρινίτιδα είναι ιδιαίτερα συχνές το φθινόπωρο καθώς σπόρια μούχλας συσσωρεύονται σε πεσμένα φύλλα ή σε υγρές συνθήκες στο σπίτι. Ο καπνός από υπαίθριες φωτιές ή μπάρμπεκιου μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα, καθώς φράζει τους αεραγωγούς.

Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία.

Τα συμπτώματα που χρειάζονται επείγουσα θεραπεία περιλαμβάνουν:

 • Έντονους πόνους ανάμεσα στις ωμοπλάτες, στο στήθος ή στο στομάχι
 • Πρήξιμο στο λαιμό
 • Οξεία δύσπνοια
 • Αίσθημα λιποθυμίας ή πραγματική απώλεια συνείδησης
 • Αίσθηση πνιγμού
 • Αίμα στα πτύελα
 • Μελανιασμένη χείλη ή νύχια

Οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύει σοβαρές εξελίξεις που χρειάζονται επείγουσα θεραπεία. Υπό κανονικές συνθήκες, η συσκευή εισπνοής διάσωσης θα φέρει ανακούφιση, αλλά εάν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από μερικές ημέρες (ή τα κανονικά σας φάρμακα δεν φέρνουν ανακούφιση), θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ωτίτιδα

Η ωτίτιδα είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά στο γιατρό, κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Τόσο τα βακτήρια όσο και οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του αυτιού, οι οποίες συχνά φέρνουν έντονο πόνο στα παιδιά. Ο λόγος που τα παιδιά αναπτύσσουν συχνότερα από τους ενήλικες λοίμωξη στα αυτιά, είναι λόγω των μικρότερων ευσταχιανών σωλήνων, στους οποίους μπορούν να παγιδευτούν υγρά και να αναπτυχθούν βακτήρια.

Εάν το παιδί σας αναπτύξει λοίμωξη του αυτιού, μπορεί να είναι καλύτερο να αντισταθείτε στη θεραπεία για μερικές ημέρες, για να δείτε εάν η λοίμωξη θεραπεύεται από μόνη της –  ειδικά σε παιδιά 2 ετών και άνω. Συχνά συνταγογραφούνται αντιβιοτικά, αλλά είναι πιθανό να δημιουργηθεί αντίσταση, καθιστώντας τη θεραπεία λιγότερο αποτελεσματική. Φυσικά, εάν ανησυχείτε ή ο πόνος είναι έντονος, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας χωρίς καθυστέρηση.

Η καλή υγιεινή, όπως το σωστό πλύσιμο των χεριών και ο σχολαστικός καθαρισμός του σπιτιού για την υγιεινή των επιφανειών, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη.

Βρογχίτιδα

Η βρογχίτιδα και η βρογχιολίτιδα (RSV) στην περίπτωση των μωρών και των μικρών παιδιών, είναι συχνές κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και συριγμό και μπορούν να διαρκέσουν από μερικές ημέρες έως αρκετούς μήνες.

Η βρογχίτιδα συμβαίνει όταν το περίβλημα των πνευμόνων φλεγμαίνει κι αν κατά τα άλλα είστε υγιείς, πιθανότατα δεν θα χρειαστείτε θεραπεία. Ωστόσο, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό εάν αισθάνεστε μεγάλη αδιαθεσία.

Τα συμπτώματα που χρειάζονται επείγουσα θεραπεία περιλαμβάνουν:

 • Επίμονο βήχα που διαρκεί περισσότερο από 3 έως 4 εβδομάδες
 • Υψηλό πυρετό
 • Δύσπνοια ή έντονους πόνους στο στήθος
 • Σκούρο φλέγμα ή παρουσία αίματος
 • Συμπτώματα τύπου γρίπης
 • Εάν κάποια συμπτώματα επιδεινωθούν ή εάν αισθανθείτε ανησυχία

Η βρογχιολίτιδα είναι μια παρόμοια κατάσταση που εμφανίζεται σε βρέφη και μικρά παιδιά και μπορεί να επιδεινωθεί καθώς επιδεινώνονται οι καιρικές συνθήκες. Για τα περισσότερα παιδιά, τα συμπτώματα δεν είναι σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν καταρροή, συριγμό και βήχα – παρόμοια δηλαδή με εκείνα που έχει ένα βαρύ κρυολόγημα.

Το περιστατικό θα μπορούσε, ωστόσο, να απαιτεί επείγουσα θεραπεία εάν παρατηρήσετε μια γαλαζωπή απόχρωση στα χείλη ή το δέρμα, η αναπνοή γίνει γρήγορη, ακούσετε έναν σπασμωδικό ήχο στο στήθος ή ο ασθενής δυσκολεύεται να αναπνεύσει, να φάει ή να πιει.

Γενικά είναι δύσκολο να αποφύγετε τις τυπικές ασθένειες του φθινοπώρου, αλλά συνήθως τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα σας βοηθήσουν να γίνετε καλά. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ωστόσο, είναι καλύτερο να λάβετε επαγγελματική συμβουλή και κατάλληλη θεραπεία.

Ακολουθήστε το στο Google News