Τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση, ακόμα και αν βρίσκονται εντός των φυσιολογικών συνιστώμενων ορίων, κινδυνεύουν από επιταχυμένη γήρανση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα του Εθνικού Πανεπιστημίου Αυστραλίας (ANU).

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η βέλτιστη αρτηριακή πίεση βοηθά τον εγκέφαλό μας να παραμείνει τουλάχιστον έξι μήνες νεότερος από την πραγματική μας ηλικία.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Aging Neuroscience, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες με υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν μεγαλύτερους και ως εκ τούτου λιγότερο υγιείς εγκεφάλους, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και άνοιας.

Οι συμμετέχοντες με αυξημένη αρτηριακή πίεση, ακόμα και όταν ήταν εντός των φυσιολογικών ορίων, είχαν επίσης εγκεφάλους μεγαλύτερης ηλικίας και κινδύνευαν από προβλήματα υγείας.

Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση ορίζεται από πίεση κάτω από 120/80, ενώ η βέλτιστη και υγιέστερη αρτηριακή πίεση είναι πιο κοντά στα 110/70.

Ο καρδιολόγος και συν-συγγραφέας της μελέτης, δρ Walter Abhayaratna, μας εξηγεί ότι εάν διατηρήσουμε τη βέλτιστη αρτηριακή πίεση, ο εγκέφαλός μας θα παραμείνει νεότερος και πιο υγιής καθώς μεγαλώνουμε.

Ποιο επίπεδο κρατά τον εγκέφαλο ακμαίο

«Σε σύγκριση με ένα άτομο με υψηλή αρτηριακή πίεση 135/85, κάποιος με τη βέλτιστη ένδειξη 110/70 διαπιστώθηκε ότι ο εγκέφαλός του είχε ηλικία περισσότερο από έξι μήνες νεότερη όταν φτάσει στη μέση ηλικία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής Nicolas Cherbuin, επισημαίνει ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν μια ιδιαίτερη ανησυχία για τους νέους ηλικίας 20 έως 30 ετών επειδή χρειάζεται χρόνος για να «φανούν» οι επιδράσεις της αυξημένης αρτηριακής πίεσης στον εγκέφαλο.