Παρά τις αδιαμφισβήτητες ομορφιές του, το φθινόπωρο μπορεί να είναι ανυπόφορο για όσους είναι επιρρεπείς σε εποχιακές αλλεργίες.

Το βασικότερο αλλεργιογόνο αυτή την περίοδο είναι τα αγριόχορτα, τα οποία ανθίζουν τον Αύγουστο αλλά συνεχίζουν την παραγωγή γύρης μέχρι και το φθινόπωρο. Άλλοι συνήθεις ύποπτοι είναι η μούχλα στα ξεραμένα φύλλα των δέντρων που στοιβάζονται στα πεζοδρόμια, τα ακάρεα της σκόνης που είναι πανταχού παρόντα και οι μύκητες που παραφυλούν σε χώρους με αυξημένη υγρασία και κακό αερισμό.

Τα συμπτώματα που προκαλούν τα αλλεργιογόνα του φθινοπώρου περιλαμβάνουν:

  • Καταρροή
  • Συνάχι
  • Φτέρνισμα
  • Ρινική συμφόρηση
  • Βουρκωμένα μάτια
  • Βήχα
  • Μαύρους κύκλους
  • Κνησμό, τόσο στα μάτια όσο και στη μύτη

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τις εποχικές αλλεργίες είναι να προσπαθήσετε να μείνετε μακριά από τα πράγματα στα οποία είστε αλλεργικοί. Αλλά αυτό μπορεί να είναι δύσκολο όταν είστε αλλεργικοί στη γύρη, που μεταφέρεται με το ​​φθινοπωρινό αεράκι και εγκαθίσταται παντού. ΧΑΡΤΟΜΑΝΤΗΛΟ

Φυσικά, δεν χρειάζεται να κλειστείτε σε εσωτερικούς χώρους και να χάσετε αυτή την όμορφη εποχή. Όμως, ορισμένα προληπτικά μέτρα μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα φαγούρας στα μάτια και καταρροής:

#1 Κλείστε τα παράθυρά σας

Τα ανοιχτά παράθυρα καλωσορίζουν τη γύρη. Το φθινόπωρο, όταν οι αλλεργίες σας είναι σε έξαρση, κλείστε τα παράθυρα και χρησιμοποιήστε αν είναι δυνατόν το κλιματιστικό (ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία).

#2 Πλύντε τα χέρια και το πρόσωπό σας

Ποιος δεν λατρεύει τις φθινοπωρινές δραστηριότητες όπως την πεζοπορία, την ποδηλασία, κ.λπ.; Διασκεδαστικές, αλλά, όλες σας εκθέτουν στη γύρη. Επιστρέφοντας στο σπίτι, φροντίστε να πλύνετε τα χέρια και το πρόσωπό σας για να απαλλαγείτε από την παρατεταμένη έκθεσή σας στη γύρη.

#3 Αλλάξτε τα ρούχα σας

Δεν είναι μόνο το δέρμα σας: Η γύρη «κάθεται» και στα ρούχα σας! Εκτός από το να πλυθείτε, θα ήταν σκόπιμο να φορέσετε καθαρά ρούχα και να βάλετε τα φορεμένα για πλύσιμο – κάτι που θα κρατήσει τα φτερνίσματα μακριά.

#4 Αποφύγετε τις εργασίες στο μπαλκόνι ή τον κήπο

Κάποιος πρέπει να ποτίσει τα φυτά σας. Αλλά αν είναι δυνατόν, αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που πυροδοτούν τις αλλεργίες, όπως το ξεχορτάριασμα και το μάζεμα των φύλλων.

#5 Φορέστε μάσκα

Η πανδημία δεν είναι ο μόνος λόγος για να φοράτε μάσκα προσώπου! Η κάλυψη του στόματος και της μύτης με μάσκα μπορεί επίσης να εμποδίσει τη γύρη να έρθει σε επαφή με τους βλεννογόνους σας.

Αν και τα παραπάνω tips θα σας βοηθήσουν να έρθετε σε επαφή με λιγότερη γύρη, είναι σχεδόν αδύνατο να την αποφύγετε πλήρως.

Εάν εξακολουθείτε να φτερνίζεστε, συμβουλευτείτε το γιατρό και το φαρμακοποιό σας για να ανακουφιστείτε από τα βασανιστικά συμπτώματα των φθινοπωρινών αλλεργιών. 

Ενεργείστε πριν οι αλλεργίες σας φτάσουν στο απροχώρητο, φροντίζοντας παράλληλα να ενημερώνεστε καθημερινά για την πρόβλεψη της γύρης στον αέρα.