Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το αλάτι που καταναλώνουμε δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2,3 γραμμάρια (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) την ημέρα, με το ιδανικό όριο να ορίζεται στο 1,5 γραμμάριο την ημέρα. Όμως, οι περισσότεροι καταναλώνουμε διπλάσια ποσότητα, καθώς φαίνεται να αγνοούμε τη σημασία των κρυμμένου αλατιού στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως η σάλτσα για τα ζυμαρικά, τα δημητριακά ακόμη και το ψωμί.

Η υψηλή κατανάλωση αλατιού έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς και με άλλα προβλήματα υγείας όπως καρκίνο στομάχου, προβλήματα στους νεφρούς και τα οστά.

Περισσότερη γεύση, λιγότερο αλάτι

Μία λύση για να μειώσουμε το αλάτι θα ήταν να αγοράζουμε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αλλά αυτό ίσως δεν είναι και τόσο εφικτό στο σύγχρονο κόσμο. Αντικειμενικά, πόσοι από εμάς έχουμε το χρόνο να ζυμώσουμε μόνοι μας το ψωμί του τοστ ή να πήξουμε τυρί;

Αυτό που σίγουρα μπορούμε όλοι να κάνουμε, όμως, είναι να μειώσουμε σταδιακά την ποσότητα του αλατιού που βάζουμε στο φαγητό που μαγειρεύουμε στο σπίτι. Αυτό μπορούμε εύκολα να το πατύχουμε αντικαθιστώντας το αλάτι με μυρωδικά βότανα. Αν είναι φρέσκα, τόσο το καλύτερο.

Για παράδειγμα το αλάτι θα μπορούσε να αντικατασταθεί:

  • Στα λαδερά φαγητά με δυόσμο, μαϊντανό, μάραθο, κρόκο Κοζάνης ή ρίγανη
  • Στα όσπρια (όπως στις φακές) με δάφνη, μαϊντανό, ρίγανη ή κρόκο Κοζάνης

Τα μυρωδικά όχι μόνο βελτιώνουν τη γεύση και το άρωμα των φαγητών αλλά το εμπλουτίζουν και με ωφέλιμες ουσίες, όπως είναι τα αντιοξειδωτικά.

Εκτός από τα μυρωδικά βότανα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά (π.χ. πιπέρι, πάπρικα, γαρύφαλλο, κανέλλα), χυμό λεμονιού, σέλινο, σκόρδο, φρέσκο ή αποξηραμένο κρεμμύδι και ψιλοκομμένα λαχανικά εποχής.

Προτάσεις αντικατάστασης του αλατιού με μυρωδικά βότανα

Στον πίνακα που ακολουθεί (κάντε κλικ για μεγέθυνση) θα βρείτε προτάσεις για μυρωδικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί του αλατιού, σε μερικά από τα πιο συνήθη φαγητά που γεμίζουν το ελληνικό τραπέζι: ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΛΑΤΙ

Πηγή: Εθνικός Φορέας Τροφίμων και Φαρμάκων

Όπου είναι δυνατό, προτιμήστε να προσθέτετε τα μυρωδικά προς το τέλος του μαγειρέματος, για να μην χαθούν τα αιθέρια έλαια που περιέχονται σε πολλά από αυτά. Εάν χρησιμοποιείτε αποξηραμένα μυρωδικά να τα αποθηκεύετε σε σκιερό μέρος και μέσα σε ερμητικά κλειστά δοχεία προκειμένου να διασφαλίσετε την ποιότητά τους (περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκα μυρωδικά σε σαλάτες ή συνταγές που δεν περιλαμβάνουν ψήσιμο ή βράσιμο, φροντίστε να τα πλένετε προσεκτικά πριν τη χρήση.