Τρώγεται φρέσκο ως φρούτο, απολαμβάνουμε τον χυμό του, συνδυάζεται άψογα με κρέας, ενώ χαρίζει γεύση και χρώμα στις σαλάτες μας. Το ρόδι μπορεί να ενταχθεί με διάφορους τρόπους στη διατροφή μας, χαρίζοντάς μας πολλά και σημαντικά οφέλη.

Ο καρπός της καλοτυχίας

Είναι ο καρπός που δίνει ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη για να την κρατήσει στον κάτω κόσμο και το έμβλημα των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Συχνά η Ήρα περιγραφόταν ή απεικονιζόταν έχοντας στα χέρια της ρόδι, το σύμβολο της γονιμότητας. Η Αφροδίτη έχει συνδεθεί με την καταγωγή της ροδιάς, μιας και όπως λέει ο μύθος, η ίδια φύτεψε την πρώτη ροδιά στην Κύπρο. Ακόμη και σήμερα, το ρόδι θεωρείται σύμβολο της καλοτυχίας, της αφθονίας και της γονιμότητας.

Πώς ωφελεί την υγεία μας το ρόδι;

Συμβάλλει στην προστασία ενάντια σε ελεύθερες ρίζες και φλεγμονές

Περιέχει τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική δράση του είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτή του πράσινου τσαγιού ή του κόκκινου κρασιού. Έτσι, είναι ένα από τα πιο σημαντικά φυσικά όπλα κατά των ελεύθερων ριζών και των φλεγμονών.

Μας τροφοδοτεί με βιταμίνες

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (82 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (81%). Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας.

Τονώνει το ανοσοποιητικό

Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα (όπως την βιταμίνη Ε) μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λοιμώξεων και τη γρήγορη ανάρρωση από το κρυολόγημα.

Προστατεύει την υγεία της καρδιάς

Το ρόδι μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιαγγειακό επεισόδιο. Παράλληλα, εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, και υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία.

Καταπολεμά τη γήρανση του δέρματος

Οι βιταμίνες, το φυλλικό οξύ και το κάλιο που περιέχει το ρόδι, είναι απαραίτητες ουσίες για τη διατήρηση μιας όμορφης επιδερμίδας. Παράλληλα, η εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, καταπολεμά την πρόωρη γήρανση, συμπτώματα της οποίας είναι οι λεπτές γραμμές, ρυτίδες, δυσχρωμίες, ο θαμπός τόνος, η απώλεια ελαστικότητας και η ανομοιόμορφη υφή. Το εκχύλισμα ροδιού έχει στυπτικές ιδιότητες, συσφίγγει τους πόρους και είναι αποτελεσματικό στην απομάκρυνση της περιττής λιπαρότητας του δέρματος.