Αν και ο μεταβολισμός είναι μια φυσική διαδικασία, επηρεάζεται σημαντικά από τον τρόπο ζωής σας και τις διατροφικές επιλογές σας. Προκειμένου λοιπόν να είστε σε θέση να αδυνατίσετε με ευκολία και να κρατήσετε σταθερό το βάρος σας, αποφύγετε τα παρακάτω διατροφικά λάθη που τείνουν να μειώνουν τον μεταβολισμό σας.

5 διατροφικές συνήθειες που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας

Για να δώσετε ώθηση στον μεταβολισμό σας, πρέπει να αφήσετε πίσω σας τις παρακάτω διατροφικές συνήθειες.

1. Δεν τρώτε πρωινό

Ένα ισορροπημένο πρωινό είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Δεδομένου ότι ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, η κατανάλωση φαγητού μπορεί να τον ενεργοποιήσει και έτσι να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με το ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου Rush, όταν τρώτε πρωινό, ειδοποιείτε το σώμα σας ότι υπάρχουν αρκετές θερμίδες για την ημέρα, ενώ όταν παραλείπετε το πρωινό, το μήνυμα που παίρνει το σώμα σας είναι ότι χρειάζεται να συντηρήσει -και όχι να κάψει- τις θερμίδες που του δίνετε στη συνέχεια.

2. Επιλέγετε λάθος τροφές στο πρωινό σας

Όπως καταλαβαίνετε, δεν αρκεί απλώς να φάτε κάτι το πρωί και σίγουρα ένα κρουασάν σοκολάτας ή ένα ντόνατ δεν είναι ιδανικές επιλογές. Φροντίστε το πρωινό σας να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες (π.χ. βραστά αυγά ή ομελέτα με μανιτάρια) και φυτικές ίνες (π.χ. βρώμη με ξηρούς καρπούς), καθώς και να αποφεύγετε τη ζάχαρη που κρύβεται σε πολλά δημητριακά του εμπορίου.

3. Δεν προσλαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ενισχύει την απώλεια λίπους, αυξάνοντας τη θερμογένεση και επιφέροντας το αίσθημα κορεσμού. Ως θερμογένεση αναφέρεται η δαπάνη ενέργειας που απαιτείται για την πέψη των θρεπτικών συστατικών. Κατά τη διαδικασία της πέψης, η πρωτεΐνη αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες περισσότερο από τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Επίσης, η πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα θα σας βοηθήσει να «χτίσετε» και να διατηρήσετε τους μυς σας. Δεν χρειάζεται να ακολουθείτε πρωτεϊνικές δίαιτες, αλλά καλό είναι το 15-20% των ημερήσιων θερμίδων που προσλαμβάνετε να προέρχεται από πηγές πρωτεϊνών με λίγα λιπαρά, όπως είναι το άπαχο τυρί, η κονσέρβα τόνου, το αυγό, οι ανάλατοι ξηροί καρποί.

4. Παραλείπετε γεύματα

Μειώνοντας απότομα την πρόσληψη των θερμίδων σας, μπορεί να μπερδέψετε τον οργανισμό σας και ως αποτέλεσμα ο μεταβολισμός να μειωθεί και να καίτε λιγότερες θερμίδες από πριν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να οργανώνετε τα γεύματα της ημέρας σας και να τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας με την απαραίτητη ενέργεια. Έτσι, θα είστε σε θέση να καίτε θερμίδες αποτελεσματικά και χωρίς να γουργουρίζει το στομάχι σας.

5. Ξεχνάτε να πιείτε νερό

Μπορεί να έχει καταντήσει κλισέ, όμως η επαρκής ενυδάτωση είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός σας αλλά και ο μεταβολισμός σας. Ακόμη και αν είστε ελαφρώς αφυδατωμένοι, ο μεταβολισμός σας μπορεί να μειωθεί. Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τη σωματική δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό διαφοροποιούνται. Ωστόσο, η γενική σύσταση για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη υγρών, είναι 2 λίτρα για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους άνδρες. Μην ξεχνάτε λοιπόν να γεμίζετε ξανά ξανά το παγούρι σας!