Η σοκολάτα αποτελεί ίσως το Νο1 comfort food που δύσκολα αποχωριζόμαστε. Κι ενώ η γεύση της είναι μοναδική, πολλά είναι και τα οφέλη που έχει για την υγεία μας.

Πώς συνδέεται η σοκολάτα με την μακροζωία

Πολλά είναι τα ερευνητικά δεδομένα για την σχέση της σοκολάτας με την πολυπόθητη μακροζωία κι ενώ δεν γνωρίζουμε την ακριβή ποσότητα που θα πρέπει κανείς να καταναλώνει την ημέρα, το μήνα ή το έτος, οι ειδικοί επισημαίνουν τους τρόπους με τους οποίους μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από διάφορες ασθένειες.

Κυρίως, αυτή η προστατευτική της ιδιότητα αποδίδεται στο πλούσιο με φλαβονοειδή κακάο. Αυτά της χαρίζουν τα αντιοξειδωτικά της οφέλη, σύμφωνα με ειδικούς διατροφολόγους και διαιτολόγους.

Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature, υποδηλώνει ότι μια «μέτρια συνήθης πρόσληψη φλαβονοειδών σχετίζεται αντιστρόφως με τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά προβλήματα και καρκίνο». Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις για την ημερήσια πρόσληψή τους, στην εν λόγω μελέτη τα οφέλη παρατηρήθηκαν στα 500mg ημερησίως.

Τι πρέπει να προσέχετε

Όταν εξετάζουμε οποιοδήποτε από τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τη σοκολάτα, είναι συγκεκριμένα το κακάο στη σοκολάτα που συνδέεται με τις πιο θετικές επιδράσεις. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό του κακάο, τόσο πιο δραστικές ενώσεις υπάρχουν για να προσφέρουν οφέλη για την υγεία.

Έτσι, κάθε σοκολάτα που αναφέρεται ως μαύρη σοκολάτα θα έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία από τη γάλακτος ή την λευκή σοκολάτα.