Υπάρχουν μερικά τρόφιμα που μπορείτε να κοιτάξετε (ή πιθανότατα να μυρίσετε) και να ξέρετε ότι ήρθε η ώρα να τα πετάξετε. Εάν το εσωτερικό του αβοκάντο σας έχει σκούρο χρώμα, πιθανότατα γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται να φτιάξετε ένα γευστικό avocado toast. Υπάρχουν όμως και άλλα τρόφιμα, που είναι πιο δύσκολο να πούμε αν είναι ακόμα ασφαλή για κατανάλωση, όπως οι πατάτες.

Μήπως έχουν χαλάσει οι πατάτες σας;

«Ο τρόπος για να μάθετε αν οι πατάτες σας έχουν χαλάσει είναι να παρατηρήσετε αν έχουν αρχίσει να φυτρώνουν ριζούλες και αν υπάρχει μούχλα κάτω από αυτές όταν τις κόψετε» μας λένε οι ειδικοί. Εάν κόψετε τις ριζούλες και η πατάτα είναι ακόμα σφιχτή, πιθανότατα να μην υπάρχει πρόβλημα.

Εάν οι πατάτες σας είναι μαλακές και σαν μουλιασμένες είναι καλύτερο να τις πετάξετε, ειδικά αν μυρίζουν άσχημα.

Αν και οι πατάτες μπορούν να χαλάσουν πολύ πιο σύντομα από όσο νομίζαμε, τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να παρατείνετε την ζωή τους. Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε να αποθηκεύσετε τις πατάτες σε ένα σκοτεινό, δροσερό μέρος.

Ποτέ στο ψυγείο

Το υπεριώδες φως βλάπτει τις πατάτες και τις κάνει να χαλάνε πιο γρήγορα. Μάλιστα, οι ειδικοί συνιστούν να τις βάζετε σε μια χάρτινη σακούλα για τις προστατεύετε ακόμα περισσότερο. Ακόμα καλύτερα μπορείτε να τις αποθηκεύσετε σε ένα δοχείο με καπάκι ώστε να μην εκτίθενται στον αέρα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει γρηγορότερη γήρανση.

Το χειρότερο μέρος που μπορείτε να αποθηκεύσετε τις πατάτες σας είναι το ψυγείο.

Αυτό συμβαίνει επειδή το φως στο ψυγείο τις κάνει να οξειδώνονται γρηγορότερα, μειώνοντας τον χρόνο που παραμένουν φρέσκιες. Η πολύ κρύα θερμοκρασία μπορεί επίσης να μετατρέψει το άμυλο πατάτας σε σάκχαρα.

Εάν οι πατάτες σας έχουν ήδη ψηθεί, οι ειδικοί προτείνουν να τις αποθηκεύσετε σε δοχείο με καπάκι στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Αυτό που είναι πιο σημαντικό κατά την αποθήκευση τους είναι να αφήσουμε τις πατάτες να κρυώσουν εντελώς πριν τις βάλουμε σε ένα δοχείο αποθήκευσης και στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.