Ενώ ο καφές μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας, ερευνητές από την Κίνα και την Βραζιλία επισημαίνουν ότι παραμένει σημαντικό να καταναλώνουμε καφεΐνη με μέτρο. Όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά τη βιταμίνη D.

Καφές VS βιταμίνης D

Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal for Vitamin and Nutrition Research εξέτασε δεδομένα που συλλέχθηκαν από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής 2005-2006 σχετικά με τα επίπεδα βιταμίνης D και τη διατροφική πρόσληψη καφεΐνης από 13.134 άτομα (ηλικίας 30-47 ετών).

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, η ψηλότερη πρόσληψη καφεΐνης συσχετίστηκε με κακή απορρόφηση της βιταμίνης D, ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να αποσαφηνιστεί η ποσότητα που μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια.

Εξάλλου, το σώμα του καθενός ανταποκρίνεται διαφορετικά στην καφεΐνη, γεγονός που ισχύει εξίσου για την ανοχή.

Πώς θα αυξήσετε την πρόσληψή της

Η βιταμίνη D είναι γνωστή ως «βιταμίνη του ήλιου» επειδή μπορεί να παραχθεί στο σώμα μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως. Για αυτό και οι ειδικοί προτείνουν να κάθεστε στο φως του ήλιου, με μεγάλο μέρος της επιδερμίδας να εκτίθεται σε αυτό για περίπου είκοσι λεπτά, φορώντας πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Επίσης μπορείτε να συμπληρώσετε τα αποθέματά σας μέσω της διατροφής. Τα τρόφιμα που μπορούν να σας βοηθήσουν περιλαμβάνουν:

Στρείδια

Τα οστρακοειδή, συμπεριλαμβανομένων των στρείδια, είναι μια φυσική πηγή βιταμίνης D. Σε μια μελέτη σε ηλικιωμένους Ολλανδούς ενήλικες, τα οστρακοειδή βρέθηκαν να είναι ο δεύτερος κύριος συντελεστής στην καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D.

Τα ωμά στρείδια είναι γεμάτα υγιείς βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης D, καθώς και βιταμίνη Β12, η ​​οποία μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου.

Χυμός πορτοκάλι

Όσο δελεαστικές κι αν είναι οι ζουμερές φέτες του πορτοκαλιού, δυστυχώς δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην πρόσληψη βιταμίνης D. Για να αυξήσετε τη βιταμίνη του ήλιου, αναζητήστε χυμό πορτοκαλιού που έχει εμπλουτιστεί με βιταμίνη D.

Απολαύστε ένα ποτήρι 250 mL για 100 IU επιπλέον «ηλιοφάνειας» στη διατροφή σας, αυτές τις βροχερές ημέρες.

Τόνος σε κονσέρβα

ΚΟΝΣΕΡΒΑ

Ο τόνος σε κονσέρβα μπορεί να μην φαίνεται τόσο… πολυτελής, αλλά αυτό το γρήγορο, εύκολο και οικονομικό σνακ αξίζει μια θέση στη λίστα με τα ψώνια σας.

100 γραμμάρια κονσερβοποιημένου τόνου σε νερό περιέχουν 200 IU βιταμίνης D και, παράλληλα, αποτελούν μεγάλη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης Β12 – μια απαραίτητη βιταμίνη στο σχηματισμό DNA και νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων (πρόληψη της αναιμίας).

Βούτυρο και μαργαρίνη

Τα μη εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι γενικά χαμηλά σε βιταμίνη D, με εξαίρεση το βούτυρο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά.

Η μαργαρίνη μπορεί επίσης να βρεθεί εμπλουτισμένη με βιταμίνη D και σε μια μελέτη ηλικιωμένων, το βούτυρο και η μαργαρίνη ήταν οι κύριοι συντελεστές στην καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D.

Κρόκοι αυγών

Η βιταμίνη D βρίσκεται φυσικά στον κρόκο του αυγού, καθιστώντας τα αυγά μία ακόμη πολύ καλή τροφή για να προσθέσετε λίγη βιταμίνη D στη διατροφή σας. Ο κρόκος ενός μεγάλου αυγού κοτόπουλου περιέχει περίπου 41 IU βιταμίνης D.

Αν και τα αυγά είναι επίσης υψηλά σε χοληστερόλη, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν έως και 7 αυγά την εβδομάδα χωρίς να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.