Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου. Κι ενώ η μείωση της κατανάλωσης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα χοληστερίνης σας σε υγιή επίπεδα, δεν είναι μόνο αυτό που υπάρχει στο πιάτο σας που μπορεί να συμβάλλει στον κίνδυνο υψηλής χοληστερόλης. Στην πραγματικότητα, πολλά από αυτά που πίνετε καθημερινά θα μπορούσαν να σας βλάψουν. Ορίστε λοιπόν 3 ροφήματα που μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερίνη σας.

#1 Αλκοόλ

Αν και η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ για να γιορτάσετε μια ειδική περίσταση μπορεί να μην εκτροχιάσει τους στόχους σας για την υγεία σας, η τακτική κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ μπορεί -μεταξύ άλλων- να εκτοξεύσει τη χοληστερίνη σας στα ύψη. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alcohol διαπίστωσε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, είτε περιστασιακά είτε τακτικά, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερίνης.

Το αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, που είναι κοντά στις 9 θερμίδες ανά γραμμάριο που παρέχει το λίπος. Σκεφτείτε ότι οι υδατάνθρακες και η πρωτεΐνη παρέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Εάν πίνετε περισσότερο από μια μέτρια ποσότητα αλκοόλ την ημέρα, θα καταλήξετε να προσλαμβάνετε υπερβολικές θερμίδες και να δείτε το βάρος σας να αυξάνετε, επιβαρύνοντας έτσι περαιτέρω την κατάσταση της υγείας σας.

#2 Αναψυκτικά

Εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής χοληστερίνης, αποφύγετε τα ζαχαρούχα αναψυκτικά. Μια 12ετής μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο Journal of the American Heart Association και περιελάμβανε 6.000 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι τα ζαχαρούχα αναψυκτικά επιλέγονταν περισσότερο από άτομα με υψηλή χοληστερίνη και λιγότερο από άτομα με φυσιολογική χοληστερίνη.

#3 Μιλκσέικ

Όταν καταναλώνονται συχνά, τα μιλκσέικ μπορεί να αυξήσουν την «κακή» χοληστερίνη (LDL) και να μειώσουν την «καλή» (HDL). Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά, είναι καλύτερα να τα καταναλώνετε μόνο σε ειδικές περιστάσεις και να περιορίζεστε σε ένα smoothie με κακάο όταν λαχταράτε ένα γλυκό παγωμένο ρόφημα.