Πιθανώς έχουμε ακούσει για το νερό της θάλασσας ή των ιαματικών πηγών και πόσο καλό κάνουν στον οργανισμό. Ο κυριότερος λόγος για τις ευεργετικές ιδιότητές τους είναι η πλούσια περιεκτικότητά τους σε μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία, τα οποία η κοσμετολογία τα ονομάζει με μια λέξη «minerals».

Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι μόρια που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, συμβάλλοντας σε διάφορες λειτουργίες όπως στα γερά οστά, στην παραγωγή ενζύμων και ορμονών, στη ρύθμιση των υγρών μέσα και έξω από τα κύτταρα, στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών, ενώ παράλληλα κάποια από αυτά έχουν και αντιοξειδωτική δράση.

Εμείς, ωστόσο, θα εστιάσουμε στα τεράστια οφέλη που έχουν όταν απλώνονται τοπικά στο δέρμα μέσω boosters, ορών και άλλων καλλυντικών συνθέσεων.

Μinerals: Τι προσφέρουν στη φροντίδα μας

Το ενδιαφέρον μας για φυσικές συνθέσεις έχει συμβάλει στη δημοφιλία του mineral skincare που ολοένα και αυξάνεται. Ωστόσο, η κύρια αιτία που το καθιστά πιο σημαντικό από ποτέ είναι άλλη: Η μόλυνση, τα χημικά των απορρυπαντικών, η ηλιακή ακτινοβολία, ο κλιματισμός που ξηραίνει τον αέρα και το έντονο στρες απειλούν και διαταράσσουν την ανώτερη στιβάδα της επιδερμίδας εξασθενώντας τη φυσική της άμυνα. Γι’ αυτό ακούμε ή βιώνουμε συχνά πια περιπτώσεις δερματικών ερεθισμών, έντονης ξηρότητας, ευαισθησίας που καταλήγει μέχρι και στο έκζεμα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία αλλά και τα προβιοτικά είναι η δύναμη που συμβάλλει στη θωράκιση του επιδερμιδικού φραγμού και συνολικά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος.

Πώς τα αξιοποιούμε

Κάποια από τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία εμπεριέχονται στον οργανισμό μας. Κάποια άλλα όμως δεν μπορεί να τα συνθέσει, γι’ αυτό είναι βασικό να τα προσλαμβάνουμε από άλλες πηγές, όπως τις κατάλληλες τροφές. Ωστόσο, η τοπική εφαρμογή τους στο δέρμα μέσω των καλλυντικών συνθέσεων είναι το κλειδί που θα κάνει απευθείας την όψη μας πιο λαμπερή, νεανική και τονωμένη.

Σε ποια καλλυντικά συναντάμε τα minerals

Στις συνθέσεις που βασίζονται ή περιέχουν σε υψηλή αναλογία νερό από φυσικές ιαματικές πηγές ή θαλασσινό νερό. Πιο αναλυτικά, τα βρίσκουμε σε boosters, ορούς, κρέμες ημέρας και νύχτας για ενυδάτωση και επανόρθωση, σε προϊόντα σώματος, σε απολεπιστικά, σε μάσκες προσώπου, σε άλατα μπάνιου κ.λπ. Τέλος, υπάρχει και το mineral make up, δηλαδή συνθέσεις μέικ απ και πούδρας με μέταλλα και ιχνοστοιχεία, που βελτιώνουν εξωτερικά την όψη μας και ταυτόχρονα περιποιούνται την επιδερμίδα.

Ας δούμε αναλυτικά μερικά από τα καταλυτικής σημασίας μέταλλα και ιχνοστοιχεία που συναντάμε στα καλλυντικά και πώς λειτουργούν.

Μαγνήσιο

Απαραίτητο για τον μεταβολισμό του δέρματος. Οταν βρίσκεται στα σωστά επίπεδα, προστατεύει και ενισχύει την ενυδάτωση του κάθε κυττάρου. Το μαγνήσιο έχει αντιοξειδωτική δράση, καθυστερώντας τη φωτογήρανση και την εμφάνιση πρόωρων ρυτίδων. Επίσης, όταν είναι σε ανεπάρκεια, ο οργανισμός μας δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο.

Σίδηρος

Προάγει την οξυγόνωση των κυττάρων και παράλληλα ευνοεί την παραγωγή ενζύμων τα οποία βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση βιταμινών και άλλων ιχνοστοιχείων.

Ποτάσιο

Η δράση του συμπληρώνει εκείνη του νατρίου – άλλο ένα σημαντικό μεταλλικό στοιχείο – προκειμένου να ρυθμίζουν μαζί τα σωστά επίπεδα υγρασίας στα κύτταρα, καταπολεμώντας την αφυδάτωση. Επίσης συμβάλλει στην ανανέωση των κυττάρων και στην αποτοξίνωση των ιστών, βελτιώνοντας τη θαμπή όψη. Κάτι ακόμα εξίσου σημαντικό είναι ότι ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος, πράγμα που ωφελεί τη λιπαρή επιδερμίδα με μαύρα στίγματα ή τις περιπτώσεις ακμής.

Ασβέστιο

Στοιχείο ζωτικής σημασίας για τις καθημερινές λειτουργίες του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων της ρύθμισης σμήγματος και της αναγέννησης των κυττάρων. Μελέτες δείχνουν ότι συμβάλλει στη γρηγορότερη επούλωση των ιστών, ενώ η ανεπάρκειά του οδηγεί στην πρόωρη γήρανση. Τα περισσότερα άλατα μπάνιου περιέχουν ασβέστιο αλλά και τα καλλυντικά που βασίζονται σε νερό από ιαματικές πηγές.

Ψευδάργυρος

Μεγιστοποιεί την καλή απορρόφηση και ως εκ τούτου τη δράση των βιταμινών και αποτελεί στοιχείο για την παραγωγή πολλών ενζύμων που διατηρούν νεανική την επιδερμίδα. Επίσης είναι ιδιαίτερα ευεργετικός κατά της ακμής, ενώ βοηθά στη γρήγορη επούλωση των τραυμάτων. Τέλος, είναι απαραίτητος για γερά νύχια, δόντια και μαλλιά.