Όταν ακούτε την λέξη αφυδάτωση είναι πολύ πιθανό – και λογικό – να σας έρχονται στο μυαλό εικόνες από καλοκαιρινές μέρες καύσωνα ή κι έντονες προπονήσεις σε εξωτερικούς χώρους, μιας και αποτελούν παράγοντες που μπορούν να εντείνουν το αίσθημα δίψας, αυξάνοντας τις ανάγκες μας σε νερό.

Ωστόσο, η αφυδάτωση μπορεί να συμβεί και τον χειμώνα, ακόμα και αν οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν σας κάνουν να ιδρώνετε τόσο πολύ.

Γιατί συμβαίνει η αφυδάτωση τον χειμώνα;

Η έκθεσή σας στο κρύο, κάνει το σώμα να φιλτράρει περισσότερο αίμα από το συνηθισμένο, σύμφωνα με τους ειδικούς κι έτσι είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται να επισκεφτείτε την τουαλέτα, ακόμα πιο συχνά από το αναμενόμενο.

Αυτό αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού, προκειμένου να διατηρούμαστε ζεστοί και να αποτρέπεται η υποθερμία, σημειώνουν οι ειδικοί.

Ουσιαστικά, το σώμα σας μειώνει τη ροή του αίματος στο δέρμα και τα άκρα σας και το συγκεντρώνει γύρω από τα όργανά σας για να τα κρατήσει ζεστά, εξηγούν. Ως αποτέλεσμα, περισσότερο αίμα ρέει στα νεφρά, παράγοντας περισσότερα ούρα.

Κι ενώ οι συχνότερες επισκέψεις στην τουαλέτα μπορεί να μην σας κάνουν να διψάτε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να οδηγήσουν στην αφυδάτωση, ειδικά εάν τα υγρά που χάνετε δεν αναπληρώνονται.

Πώς θα την καταλάβετε

Εάν φιλτράρετε περισσότερο αίμα, φιλτράρετε περισσότερα υγρά από το σώμα σας, γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να αναπληρώσετε και να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών, ειδικά νερού, κατά τους χειμερινούς μήνες, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η χειμωνιάτικη ψύχρα καθιστά πιο δύσκολο να παρατηρήσετε εάν είστε αφυδατωμένοι, αλλά παρακολουθώντας σωματικές ενδείξεις, όπως το πώς νιώθετε μπορείτε να καταλάβετε αν χρειάζεστε περισσότερα υγρά.

Ενδείξεις όπως το έντονο αίσθημα δίψας, η λιγότερο συχνή ούρηση, η κόπωση, η ζάλη και η σύγχυση αποτελούν συμπτώματα αφυδάτωσης, σύμφωνα με την Κλινική Mayo.