Εάν έχετε οποιουδήποτε είδους αντίδραση μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου φαγητού, επισκεφθείτε το γιατρό σας για να διαπιστώσετε εάν έχετε τροφική δυσανεξία ή τροφική αλλεργία.

Όταν πρόκειται για τη διαφοροποίηση μεταξύ μιας αλλεργίας και μιας ευαισθησίας ή δυσανεξίας, τα τεστ μπορεί να είναι παραπλανητικά.

Τα κλασικά τεστ για τις αλλεργίες βγαίνουν θετικά μόνο όταν ένα τρόφιμο ή άλλη τοξική ουσία ενεργοποιεί ένα αντίσωμα που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Ε ή IgE. Η παρουσία της IgE στο σώμα «λέει» στα κύτταρα να παράγουν ισταμίνες «με εκρηκτική δύναμη».

Αυτή η στιγμιαία «πλημμύρα» ισταμινών είναι υπεύθυνη για τα οξέα συμπτώματα μιας αλλεργίας – από το φτέρνισμα και το δάκρυσμα των ματιών μέχρι την πλήρη αναφυλαξία – μια απειλητική κατάσταση για τη ζωή. Εάν έχετε τροφική αλλεργία, μπορεί να κινδυνεύετε από αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) ακόμη κι αν οι προηγούμενες αντιδράσεις ήταν ήπιες.

Ωστόσο, ορισμένα ερεθιστικά δεν ενεργοποιούν το «μονοπάτι» των αντισωμάτων IgE και, ως εκ τούτου, δεν εμφανίζονται σε συμβατικά τεστ αλλεργίας. Αντίθετα, ενεργοποιούν το «μονοπάτι» της ανοσοσφαιρίνης G, ή IgG, που οδηγεί σε φλεγμονώδη συμπτώματα όπως:

  • ημικρανίες
  • πόνος στις αρθρώσεις
  • αρθρίτιδα
  • κοιλιακό άλγος

Τα πιο πιθανά ερεθίσματα γι’ αυτό το μονοπάτι είναι συγκεκριμένα τρόφιμα. Αυτές οι αντιδράσεις ονομάζονται συχνά ευαισθησίες ή δυσανεξίες και όχι αλλεργίες, καθώς περιλαμβάνουν μια πιο λεπτή, μη ισταμινική αντίδραση.

Οι αντιδράσεις IgG είναι δύσκολο να εντοπιστούν επειδή τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν έως και 24 ώρες μετά την έκθεση – μερικές φορές ακόμη και περισσότερο. Όταν υπάρχει ένα τόσο μεγάλο κενό μεταξύ μιας «σκανδάλης» κι ενός στομαχόπονου ή της ημικρανίας, μπορεί να χρειαστεί λίγη προσπάθεια για να εντοπιστεί η αιτία.

Πώς αντιμετωπίζονται οι δυσανεξίες;

Εάν υποψιάζεστε μια κρυφή δυσανεξία ή ευαισθησία, βρείτε έναν επαγγελματία που εξετάζει και θεραπεύει ευαισθησίες τύπου IgG. Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τεστ κοπράνων και αναπνοής.

Εάν έχετε τροφική δυσανεξία, μπορεί να μπορείτε να φάτε μικρές ποσότητες από το προσβλητικό φαγητό χωρίς προβλήματα. Μπορεί επίσης να είστε σε θέση να αποτρέψετε μια αντίδραση. Για παράδειγμα, εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί να μπορείτε να πίνετε γάλα χωρίς λακτόζη ή να πάρετε χάπια ενζύμου λακτάσης για να βοηθήσετε την πέψη.

Μπορείτε, επίσης, να ρωτήσετε έναν πιστοποιημένο διατροφολόγο για τη δίαιτα του αυτοάνοσου πρωτοκόλλου, ώστε να δείτε εάν σας προσφέρει ανακούφιση από πεπτικά και άλλα συμπτώματα. Η διατροφή αυτή είναι πολύ περιοριστική και περιλαμβάνει κυρίως μη επεξεργασμένα κρέατα και λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Με τη δίαιτα αυτή χρειάζεται χρόνος για να προσθέσετε νέα τρόφιμα στη διατροφή σας κι όταν αυτό γίνει, αυτά θα πρέπει να προστεθούν σταδιακά, ώστε να μπορείτε να ελέγξετε αν έχετε αντιδράσεις και σε ποια. Αν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες του τροφίμου που έχετε προσθέσει, τότε θα πρέπει να το αφαιρέσετε από τη διατροφή σας ξανά.