Την αξία της φιλίας εξαίρει και η επιστήμη, τονίζοντας ότι η φιλία μπορεί να μας προστατέψει από την κατάθλιψη, να βελτιώσει την καρδιαγγειακή μας υγεία, να μειώσει την αίσθηση της μοναξιάς και να μας αυξήσει την αυτοπεποίθηση, ενισχύοντας συνολικά την υγεία μας. Ας μην ξεχνάμε επίσης κάτι πάρα πολύ σημαντικό, που και πάλι επιβεβαιώνει και η επιστήμη, και αυτό είναι ότι οι γερές φιλίες μπορεί να αποτελέσουν δείκτη της προοπτικής της μακροζωίας μας. Μάλιστα, οι ειδικοί που μελετούν την αξία της φιλίας, μας δίνουν και πιο συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τους φίλους μας, τονίζοντας ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 5 πολύ καλούς – κοντινούς φίλους ώστε να ζούμε μία γεμάτη ζωή. Και βέβαια – όπως ίσως κι εμείς φανταζόμαστε – η ποιότητα των φίλων που έχουμε είναι σημαντικότερη από τον αριθμό των φίλων μας.

7 τύποι φίλων για καλύτερη υγεία

Ο φίλος που ξέρει να ακούει

Ερευνα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ανέλυσε δεδομένα από 2.171 ανθρώπους που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με το επίπεδο της κοινωνικής υποστήριξης που απολάμβαναν καθώς επίσης παράλληλα τους έγιναν μαγνητικές εγκεφάλου ώστε να μετρηθεί το μέγεθος του εγκεφάλου τους.

Από την έρευνα βρέθηκε ότι όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν ανθρώπους να μιλούν, είχαν κατά 4 χρόνια «νεότερο» εγκέφαλο σε σύγκριση με όσους δεν είχαν κάποιον να μιλούν. Οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτό μπορεί να ισχύει όχι μόνο για όσους έχουμε έναν καλό φίλο να μας ακούει αλλά και έναν συγγενή, σύντροφο ή ψυχοθεραπευτή.

Ειδικά μάλιστα για τους ανθρώπους μεταξύ 45 και 65 ετών, το να έχουν κοντά τους έναν καλό ακροατή θα τους βοηθήσει να απομακρύνουν την πιθανότητα να έχουν διανοητική έκπτωση μεγαλώνοντας, ακόμα και να πάθουν Αλτσχάιμερ, λένε οι έρευνες.

Ο παιδικός φίλος

Το να έχουμε δυνατές φιλίες ως έφηβοι μπορεί να μας κάνει καλό στην ενήλικη ζωή μας. Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Child Development» παρακολούθησε 169 συμμετέχοντες στην ηλικία των 15, των 16 και των 25 ετών.

Από την έρευνα φάνηκε ότι όσοι είχαν φιλίες καλύτερης ποιότητας όταν ήταν έφηβοι, είχαν λιγότερο συχνά κοινωνικό άγχος και φοβία, είχαν υψηλότερη αυτοπεποίθηση και χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης.

Ο φίλος που μας «παρασύρει» στο να γυμναζόμαστε μαζί

Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν γυμναζόμαστε σε ομάδες τείνουμε να γυμναζόμαστε περισσότερο, καλύτερα και πιο εποικοδομητικά. Και όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της άσκησης για την ποιότητα της ζωής και της υγείας μας, τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής.

Ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες, πολλές έρευνες αποδεικνύουν τη σημασία τού να έχουμε φίλους που γυμνάζονται, καθώς οι ηλικιωμένοι με φίλους που γυμνάζονται νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να γυμναστούν και εκείνοι με αποτέλεσμα να ασκούνται τελικά περισσότερο.

Ο φίλος που μας κάνει να γελάμε

Το γέλιο είναι καλό για την ψυχή και για το σώμα μας καθώς βοηθά στην έκκριση των ενδορφινών, των ενδογενών ουσιών της ευτυχίας. Ο φίλος που είναι αστείος και μας κάνει να γελάμε και να διασκεδάζουμε είναι σε κάθε περίπτωση πολύτιμος.

Ο φίλος που μας αγκαλιάζει σφιχτά

Οι άνθρωποι εξελισσόμαστε με τη βοήθεια της αγκαλιάς, του αγγίγματος και των χαδιών και είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι για να τα επιζητούμε, ακριβώς όπως και οι χιμπαντζήδες, όπως έχει αποδειχθεί και από την επιστήμη.

Ερευνες έχουν βρει ότι όταν οι θηλυκοί χιμπαντζήδες έχουν συντρόφους που τις «χαϊδεύουν» αρκετά, παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, καλύτερη γονιμότητα, τα μωρά τους επιβιώνουν πιο συχνά και γίνονται γρηγορότερα καλά μετά από ατυχήματα. Παρόμοια ευρήματα έχουν υπάρξει και σε έρευνες σε δελφίνια και άλογα.

Ο φίλος που μπορούμε να του εμπιστευτούμε τα μυστικά μας

Ο καλός φίλος είναι ο έμπιστος φίλος, όπως ξέρουμε όλοι. Και από ό,τι φαίνεται όχι μόνο είναι χρήσιμο να έχουμε έναν φίλο στον οποίο μπορούμε να λέμε τα μυστικά μας, αλλά είναι καλό και για την ευζωία μας, σύμφωνα με την επιστήμη.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερους κοντινούς και έμπιστους φίλους έχουμε τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε.

Ο φίλος που θα είναι εκεί για εμάς

Το να είναι ο φίλος μας εκεί, τόσο ως φυσική παρουσία όσο και προσφέροντας την ψυχολογική του υποστήριξη, είναι το βασικό στοιχείο που χρειάζεται να έχει μία φιλία για να ανθήσει.

Μάλιστα, μία έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό έντυπο «Social Indicators Research» έδειξε ότι όσο πιο πολλή επαφή έχουμε με φίλους τόσο λιγότερο στρες έχουμε, αλλά και ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι αυτή η επαφή να γίνεται από κοντά (face to face).

Οι φιλίες, όπως και όλες οι σχέσεις, χρειάζονται να επενδύσουμε χρόνο ώστε να γίνουν γερές και να μας αποδώσουν καρπούς. Μάλιστα οι ειδικοί συστήνουν να βλέπουμε τους κοντινούς μας φίλους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ώστε να διατηρούμε τη σχέση μας δυνατή.

Και οι πέντε τύποι φίλων που δεν θέλουμε να έχουμε…

* Εκείνος που είναι απορροφημένος με τον εαυτό του και σκέφτεται μόνο τις δικές του ανάγκες, χωρίς να νοιάζεται για τους άλλους, ούτε καν τους φίλους του.
* Εκείνος που δεν έχει όρια. Για παράδειγμα, ένας φίλος που μας τηλεφωνεί πάρα πολλές φορές την ημέρα και ειδικά σε ακατάλληλες ώρες μπορεί να γίνει πολύ κουραστικός.
* Εκείνος που μας ζηλεύει και δεν θέλει το καλό μας, για οποιονδήποτε λόγο (για παράδειγμα επειδή είναι ανασφαλής).
* Εκείνος που είναι πάντα επικριτικός χωρίς λόγο και χωρίς καν να τον ρωτήσουμε.
* Εκείνος που τον έχουμε φίλο μόνο και μόνο επειδή έτσι έτυχε χωρίς να ταιριάζουμε ή να είναι η σχέση μας δυνατή.