Με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους μας επηρέασε η πανδημία του κορωνοϊού. Μαζί με τον κίνδυνο μιας δυνητικά απειλητικής για τη ζωή ιογενούς λοίμωξης, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν υψηλότερα επίπεδα στρες και ακόμη και αυξημένο κίνδυνο ζητημάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Πρόσφατα, ερευνητές εντόπισαν ακόμη έναν κίνδυνο για την υγεία, την υπέρταση, την αυξημένη δηλαδή αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation, δεδομένα από σχεδόν μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες έδειξαν ότι τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης αυξήθηκαν κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ενώ τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης των συμμετεχόντων δεν άλλαξαν σημαντικά από το 2019 έως τις αρχές του 2020, αυξήθηκαν μεταξύ Απριλίου 2020 και Δεκεμβρίου 2020 μεταξύ των ατόμων που είχαν αυξημένη αρτηριακή πίεση αλλά και υγιή επίπεδα πριν από τη μελέτη.

Εάν η αρτηριακή πίεση ενός ατόμου παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την υγεία σας.

Πώς συνδέεται υπέρταση και πανδημία;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης ήταν «σημαντικά υψηλότερες» από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2020, την ίδια χρονική περίοδο που οι περισσότεροι άνθρωποι έπρεπε να συμμορφωθούν με περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι η αύξηση βάρους δεν ήταν η προφανής αιτία για την αύξηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, μιας και τα δεδομένα αυτά δεν άλλαξαν δραστικά κατά τη διάρκεια των τριών ετών. Τι έφταιγε λοιπόν;

Οι ερευνητές δεν είναι απολύτως βέβαιοι, αλλά πιστεύουν ότι οι λόγοι είναι «πιθανώς πολυπαραγοντικοί» και μπορεί να περιλαμβάνουν «την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, την λιγότερη σωματική δραστηριότητα, το συναισθηματικό στρες, (συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης τήρησης των φαρμάκων)».