Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και ειδικά για το πρωινό μας και όχι αδίκως. Πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ενισχύει την καλή λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς, ενώ σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα ένας συγκεκριμένος τύπος βρώμης μπορεί να μας βοηθήσει να «ρίξουμε» και την χοληστερίνη.

Βρώμη ολικής VS χοληστερίνης

Η βρώμη ολικής αλέσεως περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, μας αποκαλύπτουν οι ειδικοί. Σύμφωνα μάλιστα, με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, η βρώμη ολικής αλέσεως είναι γνωστό ότι είναι το καλύτερο δημητριακό ολικής αλέσεως για τη μείωση του επιπέδου της χοληστερίνης.

Το Harvard Health επισημαίνει συγκεκριμένα πώς οι δίαιτες που περιέχουν βρώμη ολικής αλέσεως φαίνεται να είναι καλύτερες από εκείνες που επικεντρώνονται μόνο σε προϊόντα ολικής αλέσεως, με αποτέλεσμα τα μέσα επίπεδα χοληστερόλης να πέφτουν κατά 6,5 μονάδες.

Τι άλλο μας προσφέρει;

Μισό φλιτζάνι ξηρής βρώμης έχει περίπου 150 θερμίδες, 5 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης, 27 γραμμάρια υδατάνθρακα με 4 γραμμάρια φυτικών ινών και λίγα γραμμάρια λίπους. Η βρώμη συνδυάζεται επίσης με μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνες Β και μικρότερες ποσότητες ασβεστίου και καλίου.

Αυτό πρόκειται για μια εντυπωσιακή ποσότητα βιταμινών και ανόργανων συστατικών για μια σχετικά χαμηλή σε θερμίδες τροφή, που καθιστά το πλιγούρι βρώμης και ιδανικό σνακ.

Το μυστικό για έξτρα απόλαυση

Μπορείτε να απολαύσετε την βρώμη ολικής με νερό ή με φυτικό γάλα με άρωμα βανίλιας και χωρίς ζάχαρη. Για να ενισχύσετε τα επίπεδα ευεξίας και απόλαυσης, οι ειδικοί μας προτείνουν να προσθέσετε και μήλο, κομμένο σε φέτες.

Μπορείτε επίσης να συμπληρώσετε αλεσμένους σπόρους λιναριού και καρύδια. Όλα αυτά τα τρόφιμα είναι εξαιρετικά για την υγεία της καρδιάς καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.