Οι άνθρωποι αγχωνόμαστε πάντα με διάφορα γεγονότα. Το τελευταίο μάλιστα διάστημα με τα πολλά και διαφορετικά μέτρα, τις απρόσμενες εξελίξεις και το αίσθημα της αβεβαιότητας να είναι κυρίαρχο, έχουμε πολλούς λόγους να αγχωθούμε περισσότερο. Πολλοί από εμάς μπορούμε άλλωστε να το δούμε όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη, αφού η επιδερμίδα είναι εξίσου ευάλωτη στις συνέπειες του στρες, όπως οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Οι αλλαγές που βλέπουμε, είτε στο είδωλό μας είτε κάτω από το μικροσκόπιο, μπορούν να κλονίσουν την αυτοεκτίμησή μας και ταυτόχρονα να διαταράξουν την εύρυθμη λειτουργία του δέρματος. Και μόλις συμβεί αυτό, ακολουθεί ένας φαύλος κύκλος στρες και ορμονικής ανισορροπίας, επιδεινώνοντας τη συνολική μας ευημερία.

Παράθυρο προς τα μέσα

Οταν περνάμε λοιπόν μια περίοδο έντονου στρες, αυτό μπορεί να επηρεάσει το δέρμα μας με διάφορους τρόπους. Μπορεί για παράδειγμα να επιδεινώσει την ακμή, να προκαλέσει αλλαγές στην υφή του δέρματος, εξάρσεις εκζέματος και γενικότερα η ορμονική ανισορροπία μπορεί να επιδεινώσει δερματικές παθήσεις.

Αλλά δεν είναι μονόδρομος. Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι οι θύλακες του δέρματος και των τριχών περιέχουν πολύπλοκους μηχανισμούς που παράγουν τα δικά τους σήματα στρες, τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο και να διαιωνίσουν την απόκριση στο άγχος.

Το δέρμα μας είναι υπέρμαχος του multitasking. Προστατεύει το σώμα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το υπεριώδες φως, από ορμόνες και νευροδιαβιβαστές όπως η κορτιζόλη, ενώ ταυτόχρονα είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση της βιταμίνης D, τη ρύθμιση των ηλεκτρολυτών, των υγρών και της θερμοκρασίας του σώματος.

Αντικατοπτρίζει την κατάσταση του σώματος εσωτερικά. Μπορεί να είναι ξηρό, κοκκινωπό ή και χλωμό, με εξανθήματα ή και φαγούρα, εξαιτίας της ανεπαρκούς διατροφής ή των υποκείμενων δυσλειτουργιών στο ορμονικό, πεπτικό και ανοσοποιητικό μας σύστημα. Και αυτά τα συστήματα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το στρες.

Στο στρες απαντά με στρες

Το δέρμα ανταποκρίνεται στο συναισθηματικό άγχος παράγοντας την ορμόνη του στρες, γνωστή και ως κορτιζόλη. Οταν εντοπίζεται σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να επιβραδύνει την επούλωση των πληγών, να αυξήσει τη φλεγμονή στο σώμα και να μειώσει την παραγωγή κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που δημιουργεί η επιδερμίδα.

Το συναισθηματικό στρες σε συνδυασμό με την έλλειψη ύπνου ή την κακή του ποιότητα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μιας προ-φλεγμονώδους κατάστασης, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει και εκείνη την παραγωγή κολλαγόνου.

Το στρες μπορεί επίσης να βλάψει τη διαπερατότητα του δέρματος και το αντιμικροβιακό φράγμα, καθιστώντας το πιο ευαίσθητο και επιρρεπές σε δευτερογενείς λοιμώξεις που μπορεί να προκύψουν ακόμα και από το ξύσιμο.

Οι φλεγμονώδεις διαταραχές της επιδερμίδας όπως η ακμή, η ροδόχρους ακμή, η ψωρίαση και η ατοπική δερματίτιδα σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με το συναισθηματικό στρες, τη δυσλειτουργία των ορμονών αλλά και την ανεπαρκή διατροφή.

Οταν οι ορμόνες… επιτίθενται

Η θυρεοειδική ορμόνη και οι αναπαραγωγικές ορμόνες όπως τα οιστρογόνα επηρεάζονται από το χρόνιο στρες. Ενα από τα καλύτερα και συχνότερα παραδείγματα του φαινομένου είναι η επώδυνη ή σχετικά ακανόνιστη περίοδος μετά από μια σειρά αγχωτικών γεγονότων ή καταστάσεων.

Οι ορμόνες αυτές επηρεάζονται από το στρες, αλλά επηρεάζουν άμεσα και την υγεία του δέρματος. Τα οιστρογόνα έχουν προστατευτική δράση και σχετίζονται με την επαρκή ενυδάτωση, την εύρυθμη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού και την επούλωση πληγών.

Κατά την έμμηνο ρύση, η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να επιδεινώσει την ακμή, το έκζεμα και την ψωρίαση. Κατά την εμμηνόπαυση, το σώμα δεν παράγει τα ίδια επίπεδα οιστρογόνων όσο τα προηγούμενα χρόνια και έτσι το δέρμα τείνει να χάνει τη δομή του και οι ρυθμοί της γήρανσης επιταχύνονται.

Τα άτομα με παθήσεις του θυρεοειδούς έχουν υψηλότερα ποσοστά ξηροδερμίας, ψωρίασης και κιτρινίσματος ή ερυθρότητας του δέρματος συγκριτικά με εκείνα με φυσιολογική λειτουργία θυρεοειδούς.

Φυσικά σε τάξη

Το να ξυπνάτε και να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε μέρα – ναι, ανεξάρτητα από το αν είναι Σαββατοκύριακο – είναι το «κλειδί» για τη ρύθμιση των ορμονών, καθώς επηρεάζονται από τον κιρκάδιο ρυθμό. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τις ώρες φαγητού.

Αν τα γεύματά σας είναι όσο το δυνατόν πιο συνεπή ως προς την ώρα που τα καταναλώνετε, οι ορμόνες σας θα σας… ευγνωμονούν. Η εκτόνωση της έντασης σε συνδυασμό με την κίνηση μπορεί να κάνει θαύματα στην ανακούφιση από το άγχος.

Είτε πρόκειται για χορό ή kickboxing είτε για περπάτημα, επιλέξτε τη δραστηριότητα που σας ταιριάζει και κάντε την τη νέα σας αγαπημένη συνήθεια. H φυσική άσκηση τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και τη λεμφική αποσυμφόρηση, που και τα δύο συμβάλλουν στην τόνωση και στην αποτοξίνωση του δέρματος.

Το δέρμα μας δεν μας θέλει… επιδερμικούς

Υπάρχουν διαγνωστικές εξετάσεις για να εντοπίσετε τις αιτίες που προκαλούν τα διάφορα ζητήματα στην επιδερμίδα σας.

Η παρακολούθηση των θυρεοειδικών ορμονών σας, της κατάστασης της βιταμίνης D, των οιστρογόνων και της κορτιζόλης στο αίμα μπορεί να είναι χρήσιμοι δείκτες για το πώς λειτουργεί το δέρμα σας σε μικροσκοπικό επίπεδο.

Skin care χειμωνιάτικη ρουτίνα

Από μέσα

Απολαύστε τροφές πλούσιες στα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

· Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Ψάρια, καρύδια, σπόροι chia.
· Βιταμίνη D: Κρόκοι αβγών, ψάρια, μανιτάρια.
· Βιταμίνη C: Πιπεριές, εσπεριδοειδή, μπρόκολο.
· Βιταμίνη Ε: Ηλιόσποροι, λάδι φύτρου σίτου.
· Βιταμίνη Α: Φυλλώδη χόρτα, γλυκοπατάτα, καρότα.
· Ψευδάργυρος: Πουλερικά, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι.
· Κολλαγόνο: Ζωμός από κόκαλα.

Μην ξεχνάτε να πίνετε συχνά νερό για να ενυδατώνετε τους ιστούς και το δέρμα σας.

Από έξω

Ενσωματώστε αυτές τις απλές καθημερινές πρακτικές με την ακόλουθη σειρά:

1. Πλύνετε το πρόσωπό σας με ήπιο καθαριστικό.
2. Εφαρμόστε τόνερ.
3. Φροντίστε την επιδερμίδα σας με ορό, όπως υαλουρονικό οξύ για ξηρότητα και σημάδια του χρόνου στο δέρμα και βιταμίνες C και E για προστασία από βλάβες.
4. Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα ενυδατικής κρέμας.
5. Ολοκληρώστε με δύο δάκτυλα αντηλιακό με SPF δείκτη προστασίας 30 ή και υψηλότερο.