Το στρες αποτελεί μια φυσική απόκριση του οργανισμού σε ποικίλα απρόοπτα ζητήματα της καθημερινότητας, με τις επιπτώσεις όμως στο σώμα και την διάθεσή μας να είναι μεγάλες.

Feel good δραστηριότητες VS Άγχους

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει άβολα συναισθήματα, μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε άρρωστοι ή ακόμα και να προκαλέσει φυσικό πόνο. Για αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βρούμε μεθόδους για να το διαχειριζόμαστε, μέχρι τελικά να καταφέρουμε να το μειώσουμε.

Είναι σημαντικό για αυτόν τον λόγο να δοκιμάσουμε και τελικά να βρούμε μεθόδους, που θα μας ταιριάζουν και που θα μπορούμε να απολαμβάνουμε καθημερινά.

Τι περιλαμβάνει το πλάνο των επτά ημερών;

Επτά ημέρες και επτά μοναδικές δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος, έστω και για λίγο ενώ περνάτε καλά. Δοκιμάστε από σήμερα να κάνετε τις δραστηριότητες αυτές και μην διστάσετε να εμπλουτίσετε το πλάνο ή να τις συνδυάσετε με άλλες.

Δευτέρα της ευγνωμοσύνης

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να αισθανθείτε ευγνωμοσύνη ενώ βιώνεται δυσάρεστα συναισθήματα, όπως το άγχος ή ο φόβος, οι ειδικοί μας παροτρύνουν να το κάνουμε.

Δείχνοντας ευγνωμοσύνη για τα μικρότερα πράγματα, όπως ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι ή μια ηλιόλουστη μέρα, μια συζήτηση με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή ακόμα και κάτι πιο απλό, μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει να αισθανθούμε καλύτερα άμεσα, καθώς αντλούμε δύναμη για να νικήσουμε κάθε δυσκολία.

Τρίτη για διαλογισμό

Ο διαλογισμός αποτελεί μια επιστημονικά αποδεδειγμένη μέθοδος για την ανακούφιση από το στρες και το άγχος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι που εστιάζουν στη μουσική, την αναπνοή, τις στάσεις και μπορείτε εύκολα να βρείτε μια μέθοδο που να λειτουργεί για να ανακουφίσετε το άγχος.

«Συγκεκριμένα, η πρακτική του διαλογισμού ενσυνειδητότητας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος» αναφέρει η Δρ. Gail Saltz αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής στο NY Presbyterian Hospital Weill-Cornell School of Medicine.

Τετάρτη για βόλτα στην φύση

Σύμφωνα με μελέτη στο International Journal of Environmental Health Research, ακόμη και 20 λεπτά βόλτας σε ένα πάρκο είναι αρκετά για να βελτιωθεί η διάθεσή μας.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια ψυχολόγο Kelly McGonigal, οι χώροι πράσινου είναι ιδιαίτερα ευεργετικοί και βοηθούν σημαντικά στην μείωση του άγχους. Για αυτό αφιερώστε μερικά λεπτά και κάντε μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς σας.

Πέμπτη για decluttering

Κοιτάξτε τώρα τον χώρο σας. Εάν κυριαρχεί ένα χάος στο γραφείο σας, το πιθανότερο είναι ότι αυτό εντείνει το άγχος σας, δίχως να το συνειδητοποιείται. Για αυτό προσπαθήστε να το τακτοποιήσετε, πετώντας ότι πραγματικά δεν χρειάζεστε.

Εάν δεν βρίσκεται την θέληση να τακτοποιήσετε, βάλτε ένα χρονόμετρο να μετρά αντίστροφα για δέκα μόνο λεπτά. Σε αυτά τα λεπτά καθαρίστε και συμμαζέψτε όσο περισσότερο μπορείτε. Πραγματικά θα εκπλαγείτε από το πόσο μπορείτε να τακτοποιήσετε τον χώρο σας τόσο σύντομα.

Παρασκευή για τους φίλους

Ειδικά τώρα την περίοδο της κοινωνικής αποστασιοποίησης, η κοινωνική υποστήριξη από φίλους, συναδέλφους και αγαπημένα πρόσωπα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Σύμφωνα με μια μετά-αναλυτική ανασκόπηση στο Perspectives on Psychological Science, η παρατεταμένη κοινωνική απομόνωση έχει το ισοδύναμο της επίπτωσης με το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα.

Σάββατο με βαθιές αναπνοές

Το γλυκό σημείο μεταξύ του διαλογισμού και της φυσικής άσκησης είναι οι βαθιές ανάσες, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές που μπορούν να ανακουφίσουν άμεσα από την ένταση και το στρες.

Η απλή αναπνοή, το κράτημα και η απελευθέρωση, διαδικασίες πέντε δευτερολέπτων μπορούν να κάνουν θαύματα για την διάθεσή σας, καθώς ο καρδιακός σας ρυθμός επιβραδύνεται. Το καλύτερο όλων μάλιστα, είναι ότι μπορείτε να τις εξασκήσετε οπουδήποτε και αν βρίσκεστε.

Κυριακή για ξεκούραση

Η ξεκούραση και ο ποιοτικός ύπνος θα πρέπει να είναι προτεραιότητές σας που δεν θα θυσιάζεται εύκολα, καθώς επηρεάζουν ιδιαίτερα τόσο την διάθεση όσο και την παραγωγικότητά σας.

Την Κυριακή λοιπόν, μπορείτε να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε λιγάκι παραπάνω και θυμηθείτε να μην βιαστείτε σε οτιδήποτε και αν κάνετε. Επιβραδύνετε τις κινήσεις σας και τις αναπνοές σας και λειτουργήστε σε μια πιο ομαλή ροή.

Στο τέλος της ημέρας κάντε το πρόγραμμα της ερχόμενης εβδομάδας και αφήστε το κινητό σας για τουλάχιστον μια ώρα πριν να κοιμηθείτε.