Το τσάι μέντας παρασκευάζεται με την έγχυση φύλλων μέντας (ή σκόνης μέντας) σε ζεστό νερό. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στα φύλλα να απελευθερώσουν τα αιθέρια έλαια που περιέχουν, όπως μενθόλη, μενθόνη και λιμονένιο.

Το τσάι μέντας είναι γνωστό για την ικανότητά του να καταπραΰνει τα πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα, κοιλιακό άλγος και διάρροια.  Βέβαια, ακόμη δεν υπάρχει πολλή ανθρώπινη έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του τσαγιού μέντας. Αλλά ορισμένες μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι μπορεί να έχει ένα χαλαρωτικό αποτέλεσμα στο πεπτικό σύστημα.

Ειδικότερα, μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν δείξει ότι το έλαιο μέντας μπορεί να καταπολεμήσει τα επιβλαβή βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις και τροφιμογενείς ασθένειες, όπως το E. coli και η σαλμονέλα. Μάλιστα, σε μια ανασκόπηση του 2013 που συνέκρινε την αντιβακτηριακή ικανότητα πολλών αιθέριων ελαίων, η μέντα ήταν ένα από τα πιο ισχυρά αντιβακτηριακά κατά του E. coli. Αυτές οι αντιβακτηριακές ιδιότητες μπορεί να είναι ένας λόγος που το έλαιο μέντας χρησιμοποιείται μερικές φορές για την βραχυπρόθεσμη  βελτίωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Αν και το τσάι μέντας είναι πιο αραιό από το έλαιο, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να προσφέρει παρόμοια οφέλη με αυτά του ελαίου.

Για να το φτιάξετε, μουλιάστε 7–10 φύλλα φρέσκιας μέντας ή 1 φακελάκι τσαγιού μέντας σε 1 φλιτζάνι (250 ml) βρασμένο νερό για 10 λεπτά, προτού το στραγγίσετε και το πιείτε.

Το τσάι μέντας δεν περιέχει καφεΐνη, οπότε μπορείτε να το καταναλώνετε όσο συχνά θέλετε.

Έχει παρενέργειες το τσάι μέντας;

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το τσάι μέντας μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όσους έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καθώς μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει τα συμπτώματα αντί να προσφέρει ανακούφιση. Εάν βασανίζεστε από καούρες ή έχετε διαφραγματοκήλη ή πέτρες στα νεφρά, ίσως είναι καλύτερα να αποφύγετε το τσάι μέντας, καθώς ενώ δεν έχουν βρεθεί ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί, σε μερικούς, να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στη μέντα. Τα ίδια τα φύλλα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος ή των ματιών, όπως κνησμό και κνίδωση. Εάν καταναλωθεί τσάι μέντας, τότε τα συμπτώματα μιας αντίδρασης εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά και μπορεί να περιλαμβάνουν φαγούρα στη γλώσσα ή στο λαιμό, συριγμό ή βήχα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτή η αντίδραση μπορεί να είναι σοβαρή και αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Προσοχή: Εάν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε λάδι μέντας ή τσάι για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο για εσάς.