Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες, χοιρινό, γαλοπούλα, αλλαντικά, τυριά, αλκοόλ και πολλά άλλα συνθέτουν το εορταστικό διατροφικό παζλ. Κάποιοι λένε δεν χάθηκε ο κόσμος με το να φάμε λίγο παραπάνω. Και να πάρουμε κάνα δυο κιλά… θα τα μαζέψουμε μετά. Ωστόσο, για κάποιους άλλους η σωστή διατροφή είναι θέμα υγείας και αυτοί θα πρέπει να προσέξουν λίγο παραπάνω. Μια τέτοια κατηγορία είναι άτομα με καρδιακά προβλήματα και υψηλή χοληστερίνη.

Χοληστερίνη υπό έλεγχο στις γιορτές

Αυτά τα άτομα πρέπει να προσέξουν περισσότερο. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι τόσο τα φαγητά όσο και τα γλυκά που καταναλώνονται κατά την περίοδο των εορτών είναι πλούσια σε λιπαρά και χοληστερόλη και μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Για τον λόγο αυτόν, αν έχετε λίγο τσιμπημένη χοληστερόλη ακολουθήστε κάποιες πρακτικές συμβουλές, για να μην τη δείτε να απογειώνεται:

1. Προτιμήστε το μελομακάρονο από τον κουραμπιέ ή άλλα γλυκά με σοκολάτα.

2. Προτιμήστε λευκά κρέατα όπως το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα, αντί για κόκκινα όπως το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί και το κατσίκι.

3. Αφαιρείτε την πέτσα ή το ορατό λίπος πριν το μαγείρεμα του κρέατος ή του κοτόπουλου.

4. Αν φτιάχνετε γέμιση για τη γαλοπούλα αποφύγετε τον κιμά και τα συκωτάκια και βάλτε μέσα πολλά λαχανικά και ξηρούς καρπούς (όπως σταφίδες, κάστανο και κουκουνάρι).

5. Αποφύγετε το μαγείρεμα με βούτυρο και προτιμήστε ελαιόλαδο.

6. Αποφύγετε τα σκληρά κίτρινα τυριά και προτιμήστε πιο άπαχα, κατά προτίμηση λευκά τυριά.

7. Τρώτε άφθονη σαλάτα με τα γεύματά σας.

8. Μην παραλείπετε τα φρούτα. Εχετε ένα ως δεκατιανό και ένα το απόγευμα.

Μετά τις γιορτές

Αν πάλι δεν τα καταφέρετε να συγκρατηθείτε τις μέρες των γιορτών και το παρακάνετε, τουλάχιστον σώστε την κατάσταση μετά. Και πώς θα γίνει αυτό;

* Αποφύγετε την κατανάλωση κρέατος.

* Προτιμήστε το μενού των επόμενων ημερών να περιλαμβάνει κυρίως την κατανάλωση άπαχων πρωτεϊνών όπως ψάρι, αντί για κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι), καθώς επίσης και όσπρια, λαδερά και ζυμαρικά με σάλτσες λαχανικών.

* Ξαναβάλτε μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα.

* Ξαναβάλτε στη διατροφή σας ενδιάμεσα σνακ που λόγω το ακατάστατου προγράμματος των Χριστουγέννων τα παραλείπατε. Επιλέξτε φρούτα και φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών.

* Αποφύγετε το φαγητό τις βραδινές ώρες.

* Εχετε ένα ελαφρύ βραδινό, όπως σαλάτα ή γιαούρτι με φρούτα ή/και δημητριακά ή μια σούπα λαχανικών.

* Φτιάξτε σπιτικές σούπες λαχανικών.

Με το κρύο τραβιούνται εύκολα και μπορεί να αποτελέσουν μια καλή αφορμή για μια διατροφική κάθαρση από το φαγοπότι των γιορτών. Προσφέρουν πλήθος πολύτιμων συστατικών, χωρίς πολλές θερμίδες. Μπορούμε να προσθέσουμε λαχανικά όπως καρότο, σέλινο, πατάτα, μπρόκολο, μανιτάρια, ντομάτα και ό,τι άλλο θέλουμε.

* Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών στη διατροφή σας.

Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας τη διέλευση της τροφής. Και τι τροφές πρέπει να καταναλώσουμε για να πάρουμε φυτικές ίνες; Αφθονα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, λαδερά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και προϊόντα ολικής αλέσεως.

* Περιορίστε τα γλυκά.

Αποφύγετε λίγο τα γλυκά που έχουν σοκολάτα, κρέμα γάλακτος, σαντιγί και επιλέξτε μέλι, μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, παστέλι.

* Περιορίστε το αλκοόλ.

* Πίνετε αρκετό νερό.

Η πρόσληψη υγρών (νερό, χυμοί φρέσκων φρούτων και λαχανικών ή φυσικά αφεψήματα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, όπως το χαμομήλι, το τσάι, το φασκόμηλο κ.ά.) προάγει τους μηχανισμούς φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού σας