Τις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι συνεδριάζουν στις 12, περιμένει η κυβέρνηση ενώ δεν αποκλείεται τα νέα μέτρα να ανακοινωθούν ακόμη κι αύριο.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μάλιστα άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα και πριν την πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με τον υπουργό υγείας, ο βασικός σχεδιασμός είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά την πρωτοχρονιά αλλά δεν απέκλεισε αυτό να γίνει νωρίτερα αν κριθεί αναγκαίο από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι ο βασικός γνώμονας για τη λήψη των μέτρων είναι η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στην Αττική, ωστόσο η πληρότητα στις κλίνες απλής νοσηλείας είναι στο 53%. Παράλληλα εξακολουθεί να είναι θετικό το ισοζύγιο στις εισαγωγές και τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία.

Νέα μέτρα: Τι θα αφορούν, πού θα εφαρμοστούν

Τα νέα μέτρα που θα αποφασιστούν θα κινούνται σε 3 πυλώνες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας το πρόβλημα εντοπίζεται στα κέντρα διασκέδασης και όχι στην εστίαση συνολικά. Εκεί τα μέτρα θα αφορούν το ωράριο, τη μουσική και τους όρθιους.

Ο δεύτερος πυλώνας των μέτρων θα αφορά τα γήπεδα καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι φίλαθλοι δεν τηρούν τα μέτρα και ειδικότερα αυτό της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας. Τέλος, ο τρίτος πυλώνας θα αφορά την τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Πάντως όπως ανέφερε και το in.gr, οι ειδικοί αναμένεται να συζητήσουν και για την κατάσταση στα σχολεία, ωστόσο φαίνεται να μην υπάρξουν σήμερα αποφάσεις γι΄αυτά.

Αν χρειαστεί το ζήτημα των σχολείων θα συζητηθεί εκτενέστερα πριν αυτά ανοίξουν. 

Εκτίμηση για κυριάρχηση της «Όμικρον» σε 15 μέρες

Ο Θάνος Πλεύρης μίλησε για τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, τονίζοντας ότι το 50 % ανήκει σε νέους που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 και μόλις το 6% σε πολίτες άνω των 60 που κινδυνεύουν περισσότερο με βαριά νόσηση. Με αυτή την αφορμή κάλεσε τους νέους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο των γιορτών.

Σχετικά με την μετάλλαξη «Όμικρον» ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι έχει μεγάλη δυναμική και υπάρχει εκτίμηση ότι μπορεί να κυριαρχήσει στη χώρα μας τις επόμενες 15 μέρες. 

Σύσκεψη και στο Μαξίμου – Πότε θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα

Εκτός από την συνεδρίαση των ειδικών, ο πρωθυπουργός το πρωί είχε σύσκεψη με μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της παραλλαγής Όμικρον, καθώς και το αποτύπωμα των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ.

Την ίδια ώρα οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά τις εισηγήσεις των ειδικών αναμένεται να έχουμε μία ακόμα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία θα πραγματοποιηθεί είτε σήμερα το απόγευμα, είτε το πρωί της Τρίτης. Για την Τρίτη τοποθετούνται, κατά πάσα πιθανότητα και οι νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στα μέτρα που θα εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου.