Μετά από σχεδόν δύο χρόνια κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω της πανδημίας, αυτές τις γιορτές οι κοινωνικές εκδηλώσεις επιστρέφουν στο τραπέζι. Αλλά με τη ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον τα τελευταία 24ωρα, δεν θα είστε οι μόνοι εάν συνειδητοποιήσετε ότι χρειάζεται να ακυρώσετε τουλάχιστον μερικές από αυτές. Επειδή τα απρόοπτα είναι μέσα στη ζωή, το να μάθετε να ακυρώνετε σχέδια την τελευταία στιγμή χωρίς να προσβάλλετε σοβαρά κάποιον, είναι μια δεξιότητα που τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να αποκτήσετε.

Παρακάτω, οι ειδικοί μοιράζονται συμβουλές «διάσωσης της φιλίας σας» για να ακυρώσετε οτιδήποτε την τελευταία στιγμή.

Συμβουλές για να ακυρώσετε σχέδια την τελευταία στιγμή με τον πλέον ανώδυνο τρόπο

  1. Αποδεχτείτε ότι η σοβαρότητα οποιασδήποτε δικαιολογίας είναι πάντα υποκειμενική

Ο καθένας έχει το δικό του βαρόμετρο για το τι είναι σοβαρό και τι όχι όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους μπορεί να δικαιολογηθεί – και όπως συμβαίνει με οτιδήποτε άλλο στη ζωή, δεν μπορείτε να ευχαριστήσετε τους πάντες. Γενικά, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αντιληφθούν οποιαδήποτε επιτακτική υποχρέωση που απαιτεί τη φυσική σας παρουσία (όπως κηδεία ή άρρωστο μέλος της οικογένειας ή κατοικίδιο) ή είναι εντελώς απροσδόκητη (π.χ. προσωπική ασθένεια, ξαφνική εργασιακή υποχρέωση ή πλημμύρα, πυρκαγιά ή διακοπή ρεύματος) ως άξια δικαιολογίας.

  1. Κάντε ένα τηλεφώνημα

Τα γραπτά μηνύματα είναι από τη φύση τους πιο χαλαρά. Και η ακύρωση της τελευταίας στιγμής μπορεί να μην είναι κάτι απλό για το άτομο με το οποίο θα είχατε κάνει σχέδια μαζί. Ίσως το να κάνετε ένα τηλεφώνημα σας φαίνεται τρομακτικό γιατί μερικές φορές δεν ξέρετε ακριβώς τι θα πείτε ή ανησυχείτε μήπως το άτομο στην άλλη άκρη μπορεί να σας πείσει να αλλάξετε γνώμη. Αλλά μπορείτε να προλάβετε αυτό το σενάριο σχεδιάζοντας εκ των προτέρων τι θα πείτε, προκειμένου να παραμείνετε σταθεροί στη θέση σας. Επιπλέον, το τηλεφώνημα δίνει στο άλλο άτομο την ευκαιρία να ακούσει τον τόνο σας, την ειλικρίνεια και τη λύπη σας, κάτι που μπορεί να κάνει πιο εύκολη την αποδοχή μιας ακύρωσης.

  1. Ζητήστε συγγνώμη εκ των προτέρων

Η φράση «Ζητώ συγγνώμη» πρέπει να ειπωθεί πρώτα και κύρια. Η συγγνώμη δείχνει ότι σέβεστε τον χρόνο και την ενέργεια του άλλου ατόμου και καταλαβαίνετε πώς η ακύρωσή σας θα μπορούσε να τον επηρεάσει. Για να διασφαλιστεί ότι θα θεωρηθεί ειλικρινής, βοηθά επίσης να αναγνωρίσετε την αρχική σας δέσμευση και πώς σταθμίσατε την επιλογή να ακυρώσετε. Μπορείτε να πείτε κάτι σαν «Ξέρω ότι δεσμεύτηκα να έρθω, αλλά διαχειρίστηκα πολύ άσχημα τον χρόνο μου. Και τώρα έχω έναν φόρτο εργασίας που ξέρω ότι δεν θα μπορέσω να ολοκληρώσω αν έρθω απόψε».  Θα μπορούσατε να το συνεχίσετε με ένα σχόλιο όπως «Ελπίζω πραγματικά αυτό να μην σας αναστατώσει» ή να ζητήσετε άλλη μια φορά συγγνώμη εάν γνωρίζετε ήδη ορισμένους τρόπους με τους οποίους η ακύρωσή σας θα έχει συνέπειες για την εκδήλωση.

  1. Εάν δεν έχετε πραγματική δικαιολογία, πείτε την αλήθεια αντί να πείτε ψέματα

Κάθε φορά που λέτε ένα ψέμα για να δικαιολογηθείτε (ακόμη και μια αβλαβή φαινομενική δικαιολογία) διατρέχετε τον κίνδυνο να εκτεθείτε, κάτι που μπορεί να βλάψει τη φιλία σας περισσότερο από το να πείτε απλώς την αλήθεια. Αλλά αν πρέπει οπωσδήποτε να διευκρινίσετε την αλήθεια, καλύτερα να αποφύγετε μια κατασκευασμένη ιστορία. Θα μπορούσατε να πείτε κάτι σαν «Λυπάμαι πολύ που σε ενημερώνω τελευταία στιγμή, αλλά δυστυχώς δεν θα τα καταφέρω». Ενώ αυτή η επιλογή μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως, εξακολουθεί να είναι μια καλύτερη εναλλακτική από το να πείτε ψέματα.

  1. Προτείνετε μια νέα ημερομηνία

Αφού εξηγήσετε την κατάσταση, θα μπορούσατε να προτείνετε μια εναλλακτική ώρα ή μέρα για την κοινωνική εκδήλωση – αυτός μάλιστα είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να μην καταστρέψετε την φιλία σας. Κάτι τέτοιο στέλνει το μήνυμα ότι εξακολουθείτε να εκτιμάτε τη σχέση και είστε πρόθυμοι να επενδύσετε χρόνο και ενέργεια για να τη διατηρήσετε.

  1. Αποφύγετε τις δημόσιες αναρτήσεις στα social media μετά την ακύρωση

Δεν υπάρχει τίποτα πιο άκομψο από το να δουν τα άτομα με τα οποία ακυρώσατε τα σχέδιά σας, μια δημόσια ανάρτηση στην οποία κάνετε κάτι άλλο από αυτό που είπατε, την ώρα που η εκδήλωση είναι σε εξέλιξη. Είναι λογικό να υποθέσετε ότι οι άνθρωποι με τους οποίους ακυρώσατε έχουν απογοητευτεί λιγάκι, ακόμα κι αν σας είπαν «Δεν πειράζει». Έτσι, εάν διαπιστώσουν ότι ήσασταν ανειλικρινής μαζί τους, μπορεί να θεωρήσουν ότι εκμεταλλεύεστε την προθυμία τους να σας συγχωρήσουν – κάτι το οποίο γεννά μεγαλύτερη απογοήτευση ή δυσαρέσκεια με την πάροδο του χρόνου.

  1. Δηλώστε ότι δεν θα ακυρώσετε την επόμενη φορά

Όταν οι ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής γίνονται συνήθεις, αντανακλούν άσχημα πάνω σας και κινδυνεύουν να βλάψουν τη φιλία σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά αρχίζει να αμφισβητεί την αξιοπιστία σας και το επίπεδο δέσμευσης στους φίλους σας. Αφού ήδη ακυρώσατε μια φορά την τελευταία στιγμή, έχετε ένα χρέος φιλίας. Και σε αυτό το σημείο, γίνεται ακόμη πιο σημαντικό να μην επαναλάβετε την ακύρωση. Έτσι, ακόμα κι αν έρθει στην κουβέντα η ακύρωση που κάνατε, την επόμενη φορά που θα δείτε κάποιον, μπορείτε να τον καθησυχάσετε λέγοντας ότι: α) δεν το έχετε ξεχάσει, β) δεν προσπαθείτε να αποφύγετε την ευθύνη, και γ) πραγματικά έχει σημασία για εσάς να εμφανιστείτε για αυτό το άτομο στο μέλλον.