Αν και μόνο η σκέψη ότι έχουμε Παραμονή Πρωτοχρονιάς σάς προκαλεί άγχος, δεν είστε οι μόνοι. Χωρίς αμφιβολία, η τελευταία νύχτα του χρόνου μπορεί να είναι η πιο πιεστική. Από το να εξασφαλίσετε ότι όλοι στην οικογένειά σας θα περάσουν αξέχαστα μέχρι το να… αμφισβητήσετε ό,τι κάνατε τον τελευταίο χρόνο, υπάρχουν ένα εκατομμύριο πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά στην επιδίωξή σας να περάσετε τους επόμενους 12 μήνες με τον «σωστό τρόπο».

Όταν οι άνθρωποι νιώθουν άγχος για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, είναι επειδή έχουν κάποιο είδος παράλογων απαιτήσεων για αυτή τη νύχτα. Αυτές οι σκέψεις μπορεί να είναι πράγματα όπως «Αυτή πρέπει να είναι η πιο διασκεδαστική νύχτα του χρόνου» ή «Όλοι οι άλλοι περνούν καλύτερα από εμένα» ή «Αν δεν περάσω καταπληκτικά, θα είναι ένα κακό σημάδι για το επόμενο έτος». Με μια πιο ψύχραιμη (και «ψυχρή») ματιά, η Παραμονή Πρωτοχρονιάς δεν έχει περισσότερο ή λιγότερο νόημα από οποιαδήποτε άλλη νύχτα του χρόνου, αλλά μερικές φορές οι άνθρωποι αποδίδουν ιδιαίτερο νόημα σε αυτή, καταλήγοντας να βάζουν τους εαυτούς τους κάτω από τρομερή πίεση.

Ειδικά φέτος που η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να απειλεί τη σωματική και την ψυχική μας υγεία και να ανατρέπει κάθε σχέδιό μας, πολλοί άνθρωποι αγχώνονται που δεν θα μπορούν να περάσουν την Παραμονή Πρωτοχρονιάς όπως είχαν αρχικά φανταστεί.

Για Παραμονή Πρωτοχρονιάς χωρίς στρες

Το κλειδί είναι να ανακαλύψετε την πηγή της ανησυχίας σας, εντοπίζοντας τις σκέψεις που σας δημιουργούν άγχος και να προσπαθήσετε να τις αντιμετωπίσετε. Για παράδειγμα, αν ανησυχείτε ότι θα δεν θα δείτε τους φίλους σας, μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να κάνετε μια ομαδική βιντεοκλήση.

Στη συνέχεια, δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν πεποιθήσεις που περιέχουν τις λέξεις «πρέπει» ή «όλοι» και προσπαθήστε να υιοθετήσετε έναν πιο ρεαλιστικό τρόπο σκέψης. Για παράδειγμα, το «Αυτή η νύχτα πρέπει να είναι τέλεια» μπορεί να αντικατασταθεί με τη σκέψη «Ελπίζω να περάσω όμορφα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά ακόμη κι αν τα σχέδιά μου δεν βγουν, δεν θα πανικοβληθώ.»

Και δεδομένου ότι περάσαμε μια ακόμη ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, μην ξεχάσετε αυτή τη βραδιά να αφιερώσετε χρόνο για να σκεφτείτε όλα αυτά τα πράγματα που σας γεμίζουν με ευγνωμοσύνη. Τέτοιες απαιτητικές περιόδους είναι ακόμη πιο σημαντικό να σκεφτόμαστε όλα όσα έχουμε και να μην τα παίρνουμε ως δεδομένα. Καλή Χρονιά!