Η δίαιτα είναι μια πραγματική πρόκληση και αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει όποιος έχει προσπαθήσει να χάσει βάρος. Χρειάζεται σημαντική, σταθερή προσπάθεια. Και πολλοί άνθρωποι βρίσκουν αυτή την προσπάθεια ιδιαίτερα δύσκολη.

Μερικές φορές, αυτή η δυσκολία -και κατ΄επέκταση αποτυχία της δίαιτας- πηγάζει από το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι ξεχνούν τη βασική στρατηγική για μέγιστη απώλεια βάρους: πρόσληψη λιγότερων θερμίδων από όσες χρειάζεται το σώμα για να διατηρήσει το τρέχον βάρος του.

Και βέβαια, το να πετύχετε την πρόσληψη λιγότερων θερμίδων είναι το δυσκολότερο μέρος όλων. Χρειάζεται να παρακολουθείτε ό,τι τρώτε και πίνετε και να υπολογίζετε τις θερμίδες για να βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε λιγότερα από όσα χρειάζεται το σώμα σας για να μείνετε ακριβώς όπως είστε. Το να προσπαθείτε απλώς να αποφύγετε τις υπερβολικές θερμίδες χωρίς να παρακολουθείτε τι ακριβώς τρώτε σπάνια λειτουργεί, επειδή πολλοί από εμάς δεν θυμόμαστε ακριβώς τι έχουμε φάει και δεν μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια πόσες θερμίδες έχουν αυτά τα τρόφιμα.

Συχνά καταφεύγουμε σε τρόφιμα χωρίς θρεπτικά συστατικά για γεύση και ευκολία, τα οποία παρέχουν μεγάλη ποσότητα θερμίδων που ξεχνάμε να υπολογίσουμε, καθώς θεωρούμε ότι «ήταν απλώς ένα ελαφρύ σνακ». Αν μετρήσουμε όμως όλες αυτές τις θερμίδες που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα δούμε ότι τις περισσότερες φορές υποτιμούμε το πόσες θερμίδες τρώμε.

Το μυστικό για να πετύχει η δίαιτα

Για να είστε σε θέση να γνωρίζετε πόσες θερμίδες προσλαμβάνετε καθημερινά, ίσως είναι χρήσιμο να δοκιμάσετε την καλύτερη συνήθεια για μέγιστη απώλεια βάρους: να κρατάτε ένα ημερολόγιο διατροφής.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η παρακολούθηση και η καταγραφή του τι τρώτε βελτιώνει πραγματικά τα αποτελέσματα της δίαιτας, επειδή σας εκπαιδεύει να προσέχετε τι βάζετε στο πιάτο σας και σας βοηθάει να προσαρμόσετε τη διατροφική συμπεριφορά σας.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η πρακτική είναι ενοχλητικά δύσκολη για περισσότερο από μερικές ημέρες ή θεωρούν ότι είναι τόσο χρονοβόρα που δεν την επιχειρούν καν. Αν λοιπόν το να κρατάτε ένα ημερολόγιο διατροφής σάς ακούγεται υπερβολικά περίπλοκο ή περιττό, μπορείτε να δοκιμάσετε μια «έξυπνη» εφαρμογή με αυτόν τον σκοπό.