Καθώς το σώμα σας μεγαλώνει, ο εγκέφαλός σας γερνά μαζί του. Και με κάθε χρόνο που περνά, ο εγκέφαλός σας υφίσταται αλλαγές που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας, απώλειας μνήμης και τις αλλαγές στους νευροδιαβιβαστές.

Άλλωστε, ο εγκέφαλός σας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και δραστήρια όργανα του σώματός σας. Και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το έντονο στρες και οι καθημερινές συνθήκες συμβάλλουν στη σταδιακή έκπτωση της λειτουργίας του με το πέρασμα των ετών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση προβλημάτων και νοητικών διαταραχών.

Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στο να έχετε πνευματική διαύγεια και να εξασφαλίσετε στον οργανισμό και στον εγκέφαλό σας τα συστατικά εκείνα που θα τον βοηθήσουν να λειτουργήσει καλύτερα. Ορίστε λοιπόν ποια διατροφική συνήθεια πρέπει να αφήσετε πίσω σας προκειμένου να κρατήσετε τον εγκέφαλό σας… νεανικό.

Η  διατροφική συνήθεια που γερνάει τον εγκέφαλό σας γρηγορότερα

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (ζαχαρούχα δημητριακά, ντόνατς, λευκό ψωμί με ζαχαρούχα μαρμελάδα κ.λπ.) είναι μερικές από τις χειρότερες τροφές που μπορείτε να φάτε όσον αφορά στη λειτουργία του εγκεφάλου σας.

Όταν τρώτε επεξεργασμένους υδατάνθρακες – οι οποίοι αποτελούνται από σάκχαρα – το σώμα σας θα τους αφομοιώσει πολύ γρήγορα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων ινσουλίνης.

Παράλληλα, ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μνήμη σας. Σύμφωνα με μελέτη στο Nutrients, οι ηλικιωμένοι που κατανάλωναν περισσότερους απλούς υδατάνθρακες και σάκχαρα είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας και άλλης γνωστικής εξασθένησης σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν διατροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και καλά λιπαρά.

Επίσης, η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή στο σώμα σας και κατ’ επέκταση τις πιθανότητές σας για απώλεια μνήμης και μειωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων καθώς μεγαλώνετε.

Ποιες τροφές να βάλετε στο πιάτο σας για νεανικό εγκέφαλο

  • Καρύδια
  • Γάλα
  • Βατόμουρα
  • Αυγό
  • Μπρόκολο
  • Ψάρια και θαλασσινά
  • Κρόκο Κοζάνης ή σαφράν
  • Ντομάτα