Όπως θα έχετε παρατηρήσει, πολλοί άνθρωποι που έχασαν βάρος με κάποια στερητική δίαιτα, κατέληξαν να παίρνουν πίσω τα ίδια κιλά -αν όχι και περισσότερα. Επομένως, το μυστικό για να έχετε τον έλεγχο του βάρους σας είναι να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, βασικό ρόλο στον οποίο παίζει η ισορροπημένη διατροφή.

Άλλωστε, οι διατροφολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται να αποκλείσετε καμία ομάδα τροφών προκειμένου να χάσετε βάρος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε ανεξέλεγκτα και να περιμένετε να απαλλαγείτε από τα κιλά που σας ταλαιπωρούν. Παρά το γεγονός ότι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά είναι απαραίτητα συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σας, σε κάθε ομάδα τροφών υπάρχουν οι υγιεινές επιλογές και οι επιλογές που μπορούν να επιβαρύνουν την υγεία σας και τη σιλουέτα σας.

Με λίγα λόγια, αφενός είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνετε στην καθημερινή διατροφή σας όλες τις ομάδες τροφών, αφετέρου καλό είναι να περιορίσετε την κατανάλωση των τροφίμων που δεν είναι επωφελή για εσάς.

Αν, λοιπόν, προσπαθείτε να χάσετε βάρος, καλό είναι να περιορίσετε την κατανάλωση των παρακάτω τροφών ώστε να διευκολύνετε τη διαδικασία απώλειας κιλών.

Πρόχειρο φαγητό

Όσο κι αν αγαπάτε τις τηγανητές πατάτες, το τηγανητό κοτόπουλο, τα πατατάκια, τα σουβλάκια και τις πίτσες, θα πρέπει να περιορίσετε σημαντικά την κατανάλωσή τους αν θέλετε να ξεκολλήσει η ζυγαριά. Οι τροφές αυτές είναι εξαιρετικά πλούσιες σε θερμίδες αλλά και σε trans λιπαρά, την πιο επιβλαβή κατηγορία λιπαρών, που προκαλεί αύξηση της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και μείωση της «καλής» (HDL). Ακόμα, τα trans λιπαρά έχουν ενοχοποιηθεί για προβλήματα που αφορούν την καρδιά και τα αγγεία, με κυριότερο αυτό της αρτηριοσκλήρυνσης.

Ενώ καλό είναι να βγάλετε το πρόχειρο φαγητό και τα τηγανητά τρόφιμα από το πιάτο σας, τα καλά λιπαρά αποτελούν βασικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Επομένως, φροντίστε να παίρνετε το μεγαλύτερο μέρος του λίπους σας από πηγές ακόρεστου λίπους, όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο και λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος.

Απλοί υδατάνθρακες

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι για να χάσει κανείς βάρος πρέπει να σταματήσει να τρώει υδατάνθρακες, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Έτσι λοιπόν, αν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, πρέπει να καταναλώνετε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τρόφιμα ολικής άλεσης. Τα φρούτα και τα λαχανικά δρουν στον οργανισμό ως σύνθετοι υδατάνθρακες. Αυτή η κατηγορία υδατανθράκων έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και γι’ αυτό μεταβολίζεται με πιο αργό ρυθμό, γεγονός που την καθιστά πιο χορταστική και ιδανική επιλογή για δίαιτα.

Από την άλλη, αν ο στόχος σας είναι το αδυνάτισμα και η υγιεινή διατροφή, πρέπει να αποφεύγετε τους απλούς υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά, το λευκό ρύζι, τα αναψυκτικά, τα μπισκότα, κ.λπ. καθώς όχι μόνο σας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες, αλλά σας κάνουν και να πεινάτε μετά από λίγο, αφού επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος.

Αλκοόλ

Οι θερμίδες του αλκοόλ μπορούν να καταστρέψουν την προσπάθειά σας για αδυνάτισμα, αφού ένα γραμμάριο αλκοόλ σάς δίνει 7 θερμίδες (σκεφτείτε ότι οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες έχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο) και πρακτικά 2-3 ποτά μπορεί να ισοδυναμούν με ένα μικρό γεύμα. Αν και μπορεί να μην είστε πρόθυμοι να βγάλετε τελείως το αλκοόλ από τη ζωή σας, τουλάχιστον μπορείτε να είστε πιο προσεκτικοί στην ποσότητα που καταναλώνετε, αλλά και στο είδος ποτού που επιλέγετε. Προτιμήστε, λοιπόν, κρασί αντί για κοκτέιλ και φροντίστε να πίνετε ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν και μετά από κάθε αλκοολούχο ποτό για να παραμείνετε ενυδατωμένη.

Σε γενικές γραμμές έχετε κατά νου ότι σημαντικό ρόλο στο θερμιδικό περιεχόμενο ενός ποτού παίζει και το τι άλλο περιέχει. Για παράδειγμα, η προσθήκη αναψυκτικών, χυμού, ζάχαρης κ.ά. σίγουρα ανεβάζει τις θερμίδες.

Τρόφιμα με πρόσθετη ζάχαρη

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, όπως αυτά που υπάρχουν στα αναψυκτικά, τους συσκευασμένους χυμούς, τις καραμέλες, τα ζαχαρούχα δημητριακά και τα γλυκά, συμβάλλει στην αύξηση του βάρους και στην εκδήλωση χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.

Η ζάχαρη που προστίθεται στις τροφές για έξτρα γεύση επιβαρύνει τον οργανισμό με άφθονες κενές θερμίδες και έχει μηδαμινά οφέλη. Ακόμη και αν πίνετε τον καφέ σας σκέτο ή αποφεύγετε τα παγωτά, μερικά από τα επεξεργασμένα τρόφιμα που βρίσκονται στην κουζίνα σας κρύβουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, ακόμη κι αν είναι υπεράνω υποψίας, όπως οι μπάρες δημητριακών και τα γιαούρτια με φρούτα.