Πέρα από το ότι είναι όλες τους εξαιρετικά καλλίγραμμα τοπ μόντελ, επιλέγουν το μποξ για τη γυμναστική τους. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Η πυγμαχία είναι μία από τις κορυφαίες μορφές άσκησης για να εκτονώσετε τη συσσωρευμένη ένταση στο σώμα και στο μυαλό σας (και κατ’ επέκταση να καταπολεμήσετε το στρες), όμως τα οφέλη που προσφέρει δεν σταματούν εδώ.

Η υψηλή ένταση του αθλήματος και οι πολυάριθμες παραλλαγές του σε κάθε μάθημα απαιτούν να χρησιμοποιείτε πολλές διαφορετικές μυϊκές ομάδες και να διατηρείτε αμείωτη τη συγκέντρωσή σας. Ετσι, κάθε προπόνηση παραμένει ενδιαφέρουσα και απαιτητική, ενώ αποσπά τη σκέψη σας από τους προβληματισμούς της καθημερινότητας. Αλλωστε, όταν τα χέρια σας πρέπει να χτυπούν γρήγορα σε συγκεκριμένους συνδυασμούς, το μυαλό σας δεν θα έχει χρόνο να σκεφτεί τίποτε άλλο πέρα από το να ρίξει την επόμενη γροθιά.

Επιπλέον, η πυγμαχία μπορεί να θωρακίσει την υγεία της καρδιάς σας, να ενισχύσει την απώλεια βάρους, να αναβαθμίσει την ποιότητα του ύπνου σας και κατ’ επέκταση να τονώσει τη συνολική υγεία σας. Φορέστε λοιπόν τα γάντια του μποξ και διαβάστε αναλυτικότερα πώς αυτή η μορφή άσκησης προάγει την υγεία σας.

1. Προστατεύει την καρδιά

Επιστημονική μελέτη σε υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες διαπίστωσε ότι όσοι συμμετείχαν σε υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση πυγμαχίας για 12 εβδομάδες παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση στην αρτηριακή τους πίεση, συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που για 12 εβδομάδες έβγαιναν για περπάτημα σε μέτριο ρυθμό. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η ενασχόληση με την πυγμαχία μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση σε καλύτερα επίπεδα συγκριτικά με κάποιες προπονήσεις χαμηλότερης έντασης (πόσο μάλλον με την έλλειψη γυμναστικής).

Οταν είστε στρεσαρισμένοι η αρτηριακή σας πίεση ανεβαίνει, αλλά όταν την έχετε ρυθμίσει να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, ο οργανισμός σας θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται καλύτερα αυτή την αναπόφευκτη αιχμή που προκαλείται από το άγχος. Επίσης, όπως κάθε αεροβική άσκηση, έτσι και το μποξ μαθαίνει στην καρδιά και στους πνεύμονές σας να λειτουργούν αποτελεσματικότερα, ώστε να καταφέρνουν να στέλνουν στους μυς σας το οξυγόνο που χρειάζονται. Με αυτόν τον τρόπο σάς προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά προβλήματα και κρατούν την καρδιά σας υγιή.

2. Βελτιώνει τη διάθεση

Υπάρχει λόγος που αισθάνεστε υπέροχα όταν αρχίζετε να χτυπάτε τον σάκο. Αυτή η κίνηση μπορεί να απελευθερώσει ένα κύμα ενδορφινών, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του στρες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Neuroscience & Biobehavioral Reviews». Οταν απελευθερώνονται ενδορφίνες, αυξάνεται η παραγωγή ντοπαμίνης, η οποία ουσιαστικά ενισχύει την ευεξία σας, καταπολεμώντας το στρες που μπορεί να αισθάνεστε.

3. «Χτίζει» μυϊκή δύναμη

Οταν αφιερώνετε χρόνο και ενέργεια στην πυγμαχία, σταδιακά θα αυξάνεται η μυϊκή σας δύναμη. Αυτή η προπόνηση δεν ωφελεί αποκλειστικά τους μυς των χεριών σας, αλλά λειτουργεί και ως μια εξαιρετική άσκηση για τα πόδια σας, τα οποία πρέπει να κινούνται διαρκώς.

4. Ενισχύει το αδυνάτισμα

Αυξάνοντας τη μυϊκή σας μάζα με τη βοήθεια του μποξ, τονώνετε και τον μεταβολισμό σας, ενισχύοντας έτσι το αδυνάτισμά σας. Αλλωστε, όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έχετε τόσο περισσότερες θερμίδες καίει ο οργανισμός σας, ακόμη και… χωρίς να κάνετε τίποτε! Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των προπονήσεών σας πρέπει να βρίσκεστε διαρκώς σε κίνηση, πετυχαίνοντας έτσι καύση μεγάλου αριθμού θερμίδων.

5. Χαρίζει όνειρα γλυκά

Καθώς κοιμάστε, ο οργανισμός σας αποκαθιστά τυχόν βλάβες στα συστήματά του, το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενισχύεται και παράλληλα αναμνήσεις και εμπειρίες που είχατε μέσα στην ημέρα οργανώνονται στον εγκέφαλό σας. Μάλιστα, ο ύπνος συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, στον έλεγχο της όρεξής σας για φαγητό, στις αντοχές σας και στην αποδοτικότητά σας.

Η πυγμαχία απελευθερώνει ενδορφίνες που ενισχύουν την ντοπαμίνη, η οποία με τη σειρά της μπορεί να ανακουφίσει το άγχος που νιώθετε, βοηθώντας σας να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα.