Πόσες φορές έχετε αγοράσει φρούτα και λαχανικά τα οποία δεν προλάβατε να καταναλώσετε, με αποτέλεσμα να βρεθούν στον κάδο των σκουπιδιών;

Επειδή αυτό συμβαίνει από καιρό σε καιρό σε όλους μας, θα ήταν χρήσιμο να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να διατηρήσουμε για περισσότερο τα φρούτα και τα λαχανικά μας, εξοικονομώντας χρήματα και μειώνοντας τα απορρίμματά μας.

Δείτε χρήσιμα tips για να το πετύχετε:

  1. Διατηρήστε τη σαλάτα τραγανή

Μπορείτε να κάνετε τη σαλάτα σε σακούλα να διαρκέσει περισσότερο μεταφέροντας τα φύλλα σε ένα μπολ ή δοχείο αποθήκευσης, τοποθετώντας από πάνω μερικά φύλλα χαρτιού κουζίνας και τυλίγοντας σφιχτά το περιεχόμενο με μια μεμβράνη για να αποκλείσετε όσο περισσότερο αέρα γίνεται. Αυτό θα βοηθήσει τα λαχανικά σας να παραμείνουν τραγανά και να αποτρέψει το μαρασμό των φύλλων στο ψυγείο.

Αν έχετε αγοράσει ολόκληρο μαρούλι, αφαιρέστε τα φύλλα ένα-ένα και αφήστε τα να μουλιάσουν σε ένα μπολ με κρύο νερό για μερικές ώρες. Ξεπλύντε τα, τινάξτε την περίσσεια νερού και στη συνέχεια απλώστε τα φύλλα σε μια καθαρή πετσέτα πριν τα τυλίξετε. Τοποθετήστε όλα τα φύλλα σε ένα μεγάλο, αεροστεγές κουτί αποθήκευσης τροφίμων και διατηρήστε το στο ψυγείο. Θα εκπλαγείτε για πόσο καιρό τα φύλλα παραμένουν τραγανά και φρέσκα, ενώ θα έχετε στη διάθεσή σας προπλυμένα φύλλα όποτε θέλετε να ετοιμάσετε μια πράσινη σαλάτα.

  1. Ψιλοκόψτε και παγώστε

Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και παγώστε τα μέσα σε ένα άδειο μπουκάλι νερό ή σε σακούλα που σφραγίζεται ξανά. Μόλις παγώσουν, απλά ανακινήστε ή βγάλτε ότι χρειάζεστε και επιστρέψτε τα υπόλοιπα στην κατάψυξη. Για άλλα λαχανικά, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότα κλπ., ζεματίστε τα για λίγο και βουτήξτε τα σε κρύο νερό πριν τα καταψύξετε.

  1. Βάζο λαχανικών

Για να διατηρήσετε σπαράγγια ή βότανα, τυλίξτε υγρές χαρτοπετσέτες γύρω από τις βάσεις τους ή δοκιμάστε να τα αποθηκεύσετε σε όρθια θέση σε ένα ποτήρι με περίπου 2,5 εκατοστά νερό. Αυτό θα τα κρατήσει ενυδατωμένα και θα επιβραδύνει τον μαρασμό.

  1. Όχι άλλα μυρωδικά με δισκέτα

Μαλακά βότανα όπως ο μαϊντανός, ο κόλιανδρος, ο άνηθος, η μέντα και ο βασιλικός μπορούν να αποθηκευτούν όρθια σε θερμοκρασία δωματίου, σε ένα ποτήρι με δροσερό νερό.

Ψιλοκόψτε τα μυρωδικά που περίσσεψαν και φυλάξτε τα σε παγοθήκη, γεμίστε με νερό και βάλτε τα στην κατάψυξη. Όταν είστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσετε, απλώς ρίξτε όσους κύβους χρειάζεστε στη μαγειρική σας.

Τα σκληρά βότανα, όπως το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το φασκόμηλο και το σχοινόπρασο, θα διαρκέσουν περισσότερο εάν φυλάσσονται στο ψυγείο – τυλίξτε τα σε στεγνό χαρτί κουζίνας πριν τα βάλετε σε αεροστεγή δοχεία ή επανασφραγιζόμενες σακούλες. ΨΥΓΕΙΟ

  1. Όμορφα μούρα

Πλύντε τα μούρα σε δροσερό νερό με ξύδι (1 μέρος ξύδι σε 3 μέρη νερό) και αφήστε τα να στεγνώσουν εντελώς σε χαρτί κουζίνας. Αποθηκεύστε τα σε ένα δοχείο στρωμένο με χαρτί κουζίνας, αφήνοντας το καπάκι ελαφρώς μισάνοιχτο. Το ξύδι μειώνει το επίπεδο του pH στην επιφάνεια των μούρων και βοηθά στη διατήρηση των βακτηρίων και των σπορίων μούχλας στο ελάχιστο.

  1. Δώστε τους χώρο

Μην αποθηκεύετε φρούτα και λαχανικά μαζί. Πολλά φρούτα, όπως οι μπανάνες, τα αβοκάντο και τα ροδάκινα, παράγουν αέριο αιθυλένιο, το οποίο δρα σαν ορμόνη ωρίμανσης και μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης άλλων προϊόντων.

  1. Αποθηκευτικό διάλυμα

Τα αβοκάντο, οι ντομάτες, τα μάνγκο, τα πεπόνια, τα μήλα και τα αχλάδια θα συνεχίσουν να ωριμάζουν εάν αφεθούν έξω στον πάγκο, ενώ φρούτα όπως τα σταφύλια, τα εσπεριδοειδή και τα μούρα θα αλλοιωθούν – επομένως θα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.

  1. Ώριμο και έτοιμο

Αφήστε τα πυρηνόκαρπα, όπως τα νεκταρίνια και τα μάνγκο, να ωριμάσουν σε μια φρουτιέρα και μετά μεταφέρετέ τα στο ψυγείο μόλις μαλακώσουν αρκετά για να τα καταναλώσετε για να τα διατηρήσετε.

  1. Κόψτε προσεκτικά

Μόλις κόψετε τα φρούτα και τα λαχανικά, μαλακώνουν γρήγορα και μπορούν να χαλάσουν ακόμα και μέσα στο ψυγείο.

Προστατέψτε τα με ένα επαναχρησιμοποιήσιμο ελαστικό κάλυμμα τροφίμων. Αυτό είναι καλύτερο για τον πλανήτη από μια μεμβράνη και αρκετά ευέλικτο ώστε να δημιουργεί μια αεροστεγή σφράγιση γύρω από το προϊόν σας, για να του προσφέρει τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.