Η πανδημία της Covid-19 και η κλιματική αλλαγή «τροφοδότησαν» μια επανάσταση ευεξίας, όπου αλλάξαμε τις αντιλήψεις μας για την ευημερία, ανακαλύπτοντας μοναδικές προσεγγίσεις μακριά από τις συνήθεις πρακτικές μας. Επιπλέον, ενώ μείναμε στο σπίτι, μας δόθηκε η ευκαιρία να σκεφτούμε τι ήταν σημαντικό για εμάς, χαρακτηρίζοντας το 2022 ως το έτος του «εαυτού».
Από τη φροντίδα της ψυχικής και σωματικής μας υγείας μέχρι τη φροντίδα για το περιβάλλον, αυτές είναι οι μεγαλύτερες τάσεις, τα wellness trends στην ευεξία για τη νέα χρονιά:

#1 Reducetarianism

Θα θέλετε να κάνετε μια διατροφή πιο φιλική προς το περιβάλλον και τα οικόσιτα ζώα, αλλά δεν νιώθετε έτοιμοι να εγκαταλείψετε εντελώς το κρέας και τα γαλακτοκομικά; Ισως ο reducetarianism είναι κατάλληλος για εσάς.

Σε αντίθεση με τους vegans ή τους vegetarians, ένας reducetarian δεν προσπαθεί να εξαλείψει τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα από τη διατροφή του, αλλά κάνει μια συνειδητή επιλογή για να μειώσει την ποσότητα που καταναλώνει.

Επιπλέον, όταν τα ζωικά προϊόντα είναι στο μενού, οι ποσότητες είναι μετρημένες, τα ζώα από τα οποία έχει προέλθει το κρέας έχουν τραφεί με χόρτο και τα αβγά προέρχονται από κότες ελευθέρας βοσκής.

#2 Regenerative Travel

Αν σας αρέσει ο φυσιολατρικός τουρισμός, κάντε ένα βήμα ακόμη.

Επιλέξτε ένα παραδοσιακό κατάλυμα ή ένα αγρόκτημα για τη διαμονή σας, που προσφέρει δραστηριότητες οι οποίες συνδέονται είτε με τη γεωργική/κτηνοτροφική παραγωγή, την τοπική γαστρονομία, τα τοπικά προϊόντα και τα πολιτισμικά στοιχεία του αγροτικού χώρου, είτε με υπαίθριες δραστηριότητες όπως η ορειβασία, η πεζοπορία, η ποδηλασία βουνού κ.ά.

Δίνοντας έμφαση στο οικοσύστημα από το οποίο επωφελούμαστε, το regenerative traveling παίρνει τη θέση αγαπημένων ξενοδοχειακών προορισμών, καθώς χρησιμεύει ως «καταλύτης» για την αλλαγή που δημιουργεί οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό «πλούτο».

#3 Tracking Stress

Αν είστε κάτοχος ενός smart watch πιθανότατα θα είστε ήδη εξοικειωμένος με την μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματός σας, των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα σας και του καρδιακού σας ρυθμού.

Οι εφαρμογές αυτές σας δίνουν πληροφορίες για την ποιότητα του ύπνου που κάνετε, τη φυσική σας κατάσταση, την υγεία σας, ακόμη και τη φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου στην οποία βρίσκεστε.

Με την πανδημία της Covid-19 να μη λέει να «ξεθυμάνει» και τις χώρες να παίρνουν νέα μέτρα για τον περιορισμό της, το 2022 τα «έξυπνα» ρολόγια εστιάζουν στη μέτρηση των επιπέδων άγχους μας, ώστε να φροντίζουμε τις βασικές μας ανάγκες και να διασφαλίζουμε μια ισορροπημένη ζωή.

#4 Skinimalism

Δοκιμάζετε κάθε νέα φόρμουλα περιποίησης που κυκλοφορεί, έχοντας την εντύπωση ότι το δέρμα σας θα σας ευγνωμονεί, αλλά τα αποτελέσματα είναι τα αντίθετα από αυτά που περιμένετε;

Αντί για μια 10-step scincare ρουτίνα με δέκα διαφορετικά προϊόντα που μάλλον μπερδεύουν παρά ωφελούν το δέρμα σας, χρησιμοποιήστε μόνο εκείνα που ξέρετε ότι είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες του.

Το skinimalism – η νέα τάση στο skincare – πρεσβεύει ακριβώς αυτό. Το less is more δεν έχει οφέλη μόνο για δέρμα σας αλλά και για την τσέπη σας, καθώς και για το περιβάλλον. Γιατί λιγότερα προϊόντα σημαίνουν λιγότερα έξοδα αλλά και λιγότερα απορρίμματα.

#5 Joyful Exercise

Λατρεύετε το fitness αλλά θα θέλατε από την προπόνησή σας κάτι περισσότερο από τη δημιουργία μιας καλής φυσικής κατάστασης; Σταματήστε να «τιμωρείτε» τον εαυτό σας με «σκληρές» προπονήσεις που βγάζετε με το ζόρι πέρα και εστιάστε σε είδη γυμναστικής που σας προκαλούν αίσθημα χαράς και ψυχικής ανάτασης.

Το τραμπολίνο, το hula hoop, το σχοινάκι και το roller skating είναι εξαιρετικές επιλογές για cardio προπόνηση, που μπορείτε να κάνετε είτε μόνοι είτε με παρέα. Ισορροπία, αντοχή και συντονισμός με μεγάλες δόσεις χαράς, για ολιστικό fitness.