Η τακτική κατανάλωση μιας μικρής μερίδας αποξηραμένων γκότζι μπέρι (goji berries) μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της ανάπτυξης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας εξαιτίας της γήρανσης, σε υγιείς μεσήλικες, σύμφωνα με μικρή, τυχαιοποιημένη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis.

«Η συγκεκριμένη πάθηση επηρεάζει το κεντρικό οπτικό σας πεδίο και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να διαβάζετε ή να αναγνωρίζετε πρόσωπα» μας εξηγούν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.

Πώς τα γκότζι μπέρι προστατεύουν τα μάτια

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υγιείς συμμετέχοντες ηλικίας 45 έως 65 ετών που κατανάλωναν 28 γραμμάρια (περίπου μία χούφτα) γκότζι μπέρι πέντε φορές την εβδομάδα για 90 ημέρες αύξησαν την πυκνότητα των προστατευτικών χρωστικών στα μάτια τους.

Οι χρωστικές που αυξήθηκαν στην ομάδα που κατανάλωσε γκότζι μπέρι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, φιλτράρουν το επιβλαβές μπλε φως και παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία. Και τα δύο βοηθούν στην προστασία των ματιών κατά τη γήρανση.

«Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι σαν αντηλιακό για τα μάτια σας», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης.

«Όσο υψηλότερη είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη στον αμφιβληστροειδή σας, τόσο περισσότερη προστασία έχετε. Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι ακόμη και σε φυσιολογικά υγιή μάτια, αυτές οι οπτικές χρωστικές μπορούν να αυξηθούν με μια μικρή καθημερινή μερίδα γκότζι μπέρι» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients.