Ακούμε συχνά ότι όλα στην ζωή είναι ζήτημα ισορροπίας κι όχι αδίκως αφού πρακτικά η ισορροπία μας βοηθά να στεκόμαστε, να περπατάμε και να καθόμαστε ενώ συμβολικά ενισχύει τα όρια που βάζουμε στην καθημερινότητά μας για να γίνουμε η καλύτερη μας εκδοχή και να μην απογοητεύσουμε ούτε εμάς τους ίδιους αλλά ούτε και τους άλλους.

Η ισορροπία θέλει…

Για να βελτιώσετε λοιπόν την σωματική σας ισορροπία, μπορείτε να δοκιμάσετε:

Tai Chi

Μελέτες δείχνουν ότι  το tai chi, μια ήπια άσκηση που συχνά ονομάζεται «διαλογισμός εν κινήσει», μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις πτώσεις εάν είστε μεγαλύτεροι και έχετε προβλήματα ισορροπίας. Οι αργές και ακριβείς κινήσεις σας βοηθούν όχι μόνο να βρείτε περισσότερη σταθερότητα, αλλά και να ενισχύσετε τη γενική υγεία και τη διάθεσή σας

Σταθείτε στο ένα πόδι

Ξεκινήστε από το να σταθείτε στο ένα σας πόδι και παραμείνετε σταθεροί κρατώντας το πίσω μέρος μιας καρέκλας ή μιας άλλης ανθεκτικής λαβής. Σηκώστε το ένα πόδι στο επίπεδο που δεν σας ενοχλεί και κρατήστε το για 10 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 10-15 φορές και μετά μεταβείτε στο άλλο πόδι.

Μεταβολές βάρους

Στερεώνοντας τα πόδια σας στο άνοιγμα του ισχίου σας, φέρτε το βάρος σας αργά προς το ένα σας πόδι μέχρι να νιώσετε το επιπλέον βάρος και ταυτόχρονα σηκώστε το άλλο πόδι από το έδαφος. Κρατήστε για έως και 30 δευτερόλεπτα και μετά μετακινηθείτε στην άλλη πλευρά.

Yoga ή Pilates

Για να διατηρήσετε την ισορροπία σας, χρειάζεστε μυς που μπορούν να σας κρατήσουν σταθερούς καθώς στέκεστε, περπατάτε ή κάνετε άλλες κινήσεις. Μπορεί να τους γνωρίζετε ως «μυς του πυρήνα» ή μυς του κορμού. Η yoga αλλά και η pilates περιλαμβάνουν κινήσεις που σας βοηθούν να τους τεντώσετε και να τους ενισχύσετε.

Βήματα στην ευθεία

Περπατήστε αργά σε ευθεία γραμμή, αγγίζοντας τη φτέρνα σας με το δάχτυλο του αντίθετου ποδιού καθώς βαδίζετε. Περάστε περίπου 20 βήματα, χρησιμοποιώντας έναν τοίχο για υποστήριξη εάν αισθάνεστε ασταθής.