Η ξηροδερμία, δηλαδή το ξεφλούδισμα του τριχωτού είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση τον χειμώνα. Ας μην ξεχνάμε ότι το τριχωτό συμπεριφέρεται όπως και το υπόλοιπο δέρμα του σώματος. Ετσι οι χαμηλές αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες διαταράσσουν τον επιδερμικό φραγμό του, με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται και να ερεθίζεται.

Άλλη αιτία μπορεί να είναι κάποιο προϊόν περιποίησης, το οποίο είναι ακατάλληλο για τον τύπο μας ή οποίο ενδεχομένως να έχουμε αλλεργική αντίδραση σε κάποιο συστατικό του. Οι ενδείξεις που συνοδεύουν την ξηροδερμία είναι ο επίμονος κνησμός, οι κοκκινίλες και η πιτυρίδα. Ας δούμε τον εύκολο τρόπο και τους κυριότερους συμμάχους μας που θα εξαλείψουν το ενοχλητικό αυτό φαινόμενο.

Η λύση για την αντιμετώπισή της

Μία με δυο φορές την εβδομάδα, κάνουμε απαλό μασάζ για μερικά λεπτά στις ρίζες με ένα θρεπτικό και ενδυναμωτικό έλαιο που περιέχει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Ετσι τονώνουμε την κυκλοφορία του αίματος και αποκαθιστούμε την ισορροπία του τριχωτού. Παράλληλα όμως εξασφαλίζουμε την ανάπτυξη υγιών και λαμπερών μαλλιών.

Τα πιο ωφέλιμα φυσικά συστατικά που αντιμετωπίζουν την ξηροδερμία

*Λάδι καρύδας

Χρησιμοποιείται για την ενυδάτωση ολόκληρου του σώματος και το τριχωτό της κεφαλής δεν αποτελεί εξαίρεση. Ενυδατώνει εντατικά, ενώ οι αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

*Αμυγδαλέλαιο

Δυο φορές τον μήνα, 15-30’ πριν από το λούσιμο απλώνουμε αμυγδαλέλαιο στα μαλλιά. Το συστατικό ενυδατώνει και δυναμώνει το τριχωτό καθώς είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα και σε βιταμίνες.

*Ελαιόλαδο

Κάνουμε μασάζ σε όλο το τριχωτό με περίπου 10 σταγόνες χλιαρό ελαιόλαδο. Καλύπτουμε το κεφάλι με ένα σκουφάκι και κοιμόμαστε. Το πρωί λουζόμαστε. Ακολουθούμε τη διαδικασία μία φορά την εβδομάδα για τουλάχιστον ένα μήνα.

*Ροδόνερο

Μετά το σαμπουάν, αφού έχουμε ξεπλύνει καλά τα μαλλιά, ρίχνουμε στο τριχωτό ροδόνερο και κάνουμε μασάζ ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα στις ρίζες. Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και στο pH του, εξισορροπεί το τριχωτό και συμβάλλει στην ανακούφιση από τον κνησμό και την ξηροδερμία. Ταυτόχρονα προάγει τη μείωση της λιπαρότητας.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε

-Απολέπιση του τριχωτού

Η ξηροδερμία μπορεί να οφείλεται στη συσσώρευση προϊόντων στάιλινγκ. Οπότε η απολέπιση είναι ιδανική μέθοδος προκειμένου να τα απομακρύνει. Ταυτόχρονα:

-Αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα

-Απομακρύνει ρύπους και έλαια ενισχύοντας την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

 

DIY scrub τριχωτού

-2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη

-1-2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

-1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

 

Η διαδικασία

Ανακατεύουμε τα υλικά μας ώσπου να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. To scrub μας είναι έτοιμο, τόσο απλά. Βρέχουμε καλά τα μαλλιά και κάνουμε μασάζ με το scrub στις ρίζες των μαλλιών για μερικά λεπτά. Ξεβγάζουμε καλά και προχωράμε στο λούσιμο.

Προσοχή: Αν το πρόβλημα επιμείνει, απευθυνθείτε στον γιατρό σας.