Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας; Μπορεί να είναι όποια δεξιότητα πιστεύετε ότι είστε καλύτεροι, προτείνει νέα έρευνα.

Η διάθεσή σας βασίζεται στις δυνάμεις σας

Πιστεύετε ότι είστε καλός στις τεχνικές ενσυνειδητότητας; Τότε αυτό μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για εσάς. Ή πιστεύετε ότι μια πιο γνωστική προσέγγιση είναι η δύναμή σας; «Οτιδήποτε κι αν είναι, στραφείτε σε αυτό», προτείνουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν θλιμμένη διάθεση, κατάφεραν να την βελτιώσουν πιο γρήγορα όταν χρησιμοποίησαν μια μέθοδο βελτίωσης της διάθεσης που τους είπαν ότι ήταν η ισχυρότερη δεξιότητά τους.

«Διαπιστώσαμε ότι βοηθά ιδιαίτερα τους ανθρώπους όταν ασχολούνται με τα δυνατά τους σημεία και όχι με κάτι που θεωρούν αδυναμία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής ψυχολογίας στο Ohio State University.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το αν οι συμμετέχοντες ήταν πράγματι καλοί στη δεξιότητα δεν ήταν σχετικό.

Ήταν η πεποίθηση ότι ήταν καλοί σε αυτήν την ικανότητα που την έκανε αποτελεσματική».

Ποιες πρακτικές προτείνουν οι ειδικοί

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Clinical Psychology. Στη μελέτη συμμετείχαν 616 προπτυχιακοί φοιτητές.

Οι ερευνητές είπαν εν συντομία στους συμμετέχοντες για δύο θεραπευτικές δεξιότητες, την γνωστική και την ενσυνειδητότητα, που επισήμαναν ότι μπορεί να είναι χρήσιμες στην καθημερινή τους ζωή.

Και οι δύο χρησιμοποιούνται από θεραπευτές για να βοηθήσουν άτομα που αντιμετωπίζουν ζητήματα, όπως η κατάθλιψη.