Αν παρατηρείτε ότι η διάθεσή σας είναι περισσότερη «πεσμένη» δίχως προφανή αιτία, τότε πιθανότατα να αντιμετωπίζετε τα «winter blues», την χειμερινή θλίψη, γνωστή και ως εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), ένας τύπος κατάθλιψης που σχετίζεται με την αλλαγή των εποχών.

Πώς θα αναγνωρίσετε την χειμερινή θλίψη

Το SAD μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, γνωστικά προβλήματα και αλλαγές τόσο στις διατροφικές συνήθειες όσο και στο βάρος. Μπορεί να προκληθεί από αλλαγές στον καιρό, την έλλειψη βιταμίνης D, την πτώση των επιπέδων της σεροτονίνης και αλλαγές στα επίπεδα μελατονίνης.

Είναι πιο διαδεδομένο στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

«Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, όταν υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως και συνήθως βελτιώνονται με την έλευση της άνοιξης», σημειώνει η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Οι τροφές για να την νικήσετε

Ψάρι

Εάν τυχαίνει να είστε λάτρης των θαλασσινών, τότε η προσθήκη ψαριού στη διατροφή σας μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή για εσάς. «Η κατανάλωση άπαχων πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των «winter blues» επειδή παρέχει μια πηγή πρωτεΐνης που δεν προκαλεί δυσπεψία ή φλεγμονή» επισημαίνουν οι ειδικοί.

«Τα λιπαρά ψάρια είναι επίσης ιδανικά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του SAD επειδή αποτελούν «πηγή» ωμέγα-3 λιπαρών.

Μελέτες επισημαίνουν τι τα ωμέγα 3 είναι εξαιρετικά αντιφλεγμονώδη αλλά και ευεργετικά για τον εγκέφαλο, καθώς βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης αλλά και των νευρικών συνδέσεων.

Τόφου

Το τόφου μπορεί πράγματι να τονώσει την διάθεσή σας. Τα διατηρημένα επίπεδα σιδήρου συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χειμερινής θλίψης και κατάθλιψης. Μεγάλο μέρος των εγκεφαλικών σας κυττάρων χρειάζεται σίδηρο για την πρόληψη των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Για αυτό είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε καλά επίπεδα σιδήρου.

Μαύρη σοκολάτα

Αν και φαίνεται αντιπαραγωγικό να τρώτε ζάχαρη, σε αυτή την περίπτωση, μια καλή μαύρη σοκολάτα κακάο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Μελέτες επισημαίνουν ότι η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που παίζει ρόλο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.