Γνωστή είναι η συμβολή του μαγνησίου στην υγεία μας. Παίζει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη των μυών και των νεύρων, τονώνει την ενέργειά μας αλλά και την εγκεφαλική λειτουργία, όπως επισημαίνουν ερευνητές της Κλινικής Mayo. Τώρα, όμως οι ειδικοί αποκαλύπτουν και την ωφέλιμη δράση του και για την καρδιά μας.

«Χαλαρώνει» την καρδιά σας

Η καρδιά συσπάται και χαλαρώνει, δημιουργώντας τους καρδιακούς παλμούς. Το μαγνήσιο διευκολύνει τη μεταφορά ηλεκτρολυτών στην καρδιά, κάτι που τη βοηθά να συστέλλεται και να χαλαρώνει, εξηγούν οι ειδικοί. Η χαλάρωση των μυών της ωστόσο, δεν είναι αυτό που οι περισσότεροι φαντάζονται.

Αντίθετα, είναι το ζωτικό μισό κάθε καρδιακού παλμού και καταγράφεται ως διαστολική πίεση. Εκείνη την στιγμή που η καρδιά σας χαλαρώνει, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας, γεμίζει με αίμα και λαμβάνει οξυγόνο.

Η συστολική πίεση είναι η ποσότητα της πίεσης που ασκείται όταν η καρδιά σας συσπάται, αντλώντας αίμα στο σώμα σας μέσω των αρτηριών σας.

Τι συμβαίνει όταν δεν προσλαμβάνετε αρκετό μαγνήσιο

Δεν υπάρχουν πολλά εμφανή βραχυπρόθεσμα συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στην αυτόματη «εξοικονόμηση» του οργανισμού, καθώς σε υγιείς ενήλικες, τα νεφρά περιορίζουν την έκκριση μαγνησίου για να διατηρήσουν στο φυσιολογικό τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών.

Προβλήματα προκύπτουν για όσους έχουν χρόνια χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια όρεξης, ναυτία, έμετο, κόπωση και αδυναμία.

Σύμφωνα με βιβλιογραφική ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Endocrinology, τα χρόνια χαμηλά επίπεδα μαγνησίου θέτουν τα άτομα σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, ημικρανίες και κατάθλιψη.

Και η μακροπρόθεσμη έλλειψη αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, κολπικής μαρμαρυγής και σε ακραίες περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας.

Που το βρίσκουμε

Μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες σας σε μαγνήσιο, εμπλουτίζοντας την διατροφή σας με τρόφιμα όπως το σπανάκι, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια, η σοκολάτα και οι σπόροι, επισημαίνουν οι ειδικοί.