Οι αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα αποτελούν τον… «πρόδρομο» του προδιαβήτη αλλά και του διαβήτη τύπου 2. Προκύπτουν όταν τα κύτταρα του σώματος αντιστέκονται στην δράση της ινσουλίνης, αναγκάζοντας το πάγκρεας να παράγει ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα, με αποτέλεσμα τα επίπεδα σακχάρου να είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Τροφές κατά του διαβήτη

Για να διατηρήσετε τις τιμές του σακχάρου στο αίμα σε υγιή επίπεδα, οι ειδικοί συνιστούν άσκηση, διακοπή καπνίσματος, περιορισμό του αλκοόλ αλλά και μια διατροφή «φιλική» προς τον διαβήτη. Αν και ο γιατρός σας είναι ο κατάλληλος για να δημιουργήσει ένα πλάνο διατροφής που θα ταιριάζει στις ανάγκες σας, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθειά σας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Συγκεκριμένα, σειρά ερευνητικών μελετών προτείνει ότι η κατανάλωση σπόρων chia, μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τόσο τον διαβήτη όσο και τον προδιαβήτη. Οι συγκεκριμένοι σπόροι είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, είναι γνωστό ότι βοηθούν στην πέψη, τον έλεγχο του βάρους ενώ θωρακίζουν και την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς.

Και μαζί με αυτά τα οφέλη, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι σπόροι chia μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση του διαβήτη.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σπόρων chia μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι ένα κοινό πρόβλημα που σχετίζεται με τον διαβήτη.

Σε άλλη πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές έλεγξαν τι συνέβη όταν ενήλικες με διαβήτη κατανάλωναν 40 γραμμάρια σπόρων chia κάθε μέρα για 12 εβδομάδες.

Στο τέλος των 12 εβδομάδων, μαζί με άλλους παράγοντες όπως η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και τα φάρμακα εάν χρειαζόταν, η ομάδα που κατανάλωνε σπόρους chia είχε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα συγκριτικά με την ομάδα που δεν κατανάλωνε.

Το μυστικό είναι οι… διαλυτές ίνες

Αυτή η εξαιρετικά ωφέλιμη δράση τους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, και συγκεκριμένα στις διαλυτές. Αυτός ο τύπος ινών, που βρίσκεται επίσης στη βρώμη, τα μήλα και τα φασόλια, βοηθά στην επιβράδυνση της διαδικασίας της πέψης και ως εκ τούτου συμβάλλουν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα.

Μπορείτε να προσθέσετε τους σπόρους στο πρωινό σας γεύμα, όπως η βρώμη με γάλα ή ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή ακόμα και να τους ανακατέψετε στο νερό σας.