Η τέλεια επιδερμίδα και τα όμορφα λαμπερά μαλλιά δεν είναι αποτέλεσμα μόνο καλών γονιδίων και σωστών καλλυντικών. Ο τρόπος εφαρμογής, η συνέπεια και οι συνήθειες που ακολουθούμε είναι καταλυτικοί παράγοντες για την εικόνα που αντικρίζουμε στον καθρέφτη. Το παρακάτω κουίζ θα μας βοηθήσει για να διαπιστώσουμε αν κάνουμε λάθη στην περιποίησή μας και ποια είναι αυτά. Ξεκινάμε;

1. Βάζουμε αντηλιακό ακόμα και αν δεν βγαίνουμε στον ήλιο.

-Ναι

-Όχι

Σωστή απάντηση: Ναι

Το αντηλιακό προσώπου είναι απαραίτητο καθημερινά, όλο τον χρόνο, ακόμα και αν βρισκόμαστε σε εσωτερικό χώρο, ή μπροστά στον υπολογιστή, στο αυτοκίνητο ή δίπλα σε παράθυρο. Κι αυτό γιατί η επιδερμίδα εκτίθεται στην υπέρυθρη ακτινοβολία άσχετα αν δεν αντιλαμβανόμαστε άμεσα τις φθορές που προκαλεί.

2. Καθαρίζουμε σχολαστικά τα αυτιά με μπατονέτες.

-Ναι

-Όχι

Σωστή απάντηση: Οχι

Οι ειδικοί εξηγούν ότι ότι η λάθος χρήση της και ο υπερβολικός καθαρισμός της κυψελίδας μπορεί να σπρώξει το κερί πιο βαθιά στο τύμπανο και να οδηγήσει ακόμα και σε μόλυνση. Τι κάνουμε: Σύμφωνα με τους ωτορινολαρυγγολόγους χρησιμοποιούμε την μπατονέτα μόνο επιφανειακά και μέσα στις αύλακες του χόνδρου του αυτιού.

3. Το μέικ απ με SPF είναι αρκετό για την προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία.

-Ναι

-Όχι

Σωστή απάντηση: Οχι

Πράγματι, αν απλώσουμε αρκετό μέικ απ σε όλο το πρόσωπο ενδεχομένως να λειτουργήσει  αποτελεσματικά το SPF του. Ομως χρειάζεται να βάλουμε 7 φορές περισσότερη ποσότητα από την κανονική προκειμένου να μας προστατεύσει επαρκώς. Τι κάνουμε: Απλώνουμε το αντηλιακό, περιμένουμε μερικά λεπτά ώσπου να απορροφηθεί και στη συνέχεια εφαρμόζουμε το μέικ απ. Εναλλακτικά, επιλέγουμε ένα αντηλιακό προσώπου με χρώμα, σε ρευστή ή κόμπακτ μορφή, ανάλογα με τι μας εξυπηρετεί.

4. Εφαρμόζουμε το μέικ απ σε ενυδατωμένη επιδερμίδα.

-Ναι

-Όχι

Σωστή απάντηση: Ναι

Η ενυδάτωση της επιδερμίδας προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ενισχύοντας την άμυνά της. Επιπλέον, αποτελεί μία πολύ καλή βάση για να εφαρμοστεί ομοιόμορφα η σύνθεσή μας. Τι κάνουμε: Μετά τον καθαρισμό του προσώπου και του λαιμού, απλώνουμε την ενυδατική σύνθεση (ορός και / ή  κρέμα ή τζελ). Στη συνέχεια για επαγγελματικό αποτέλεσμα, μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα primer. Τώρα μπορούμε να περάσουμε στο μέικ απ.

5. Καθαρίζουμε τα σύνεργα του μακιγιάζ μία φορά την εβδομάδα.

-Ναι

-Όχι

Σωστή απάντηση: Ναι

Αν βαφόμαστε καθημερινά, καθαρίζουμε τα πινέλα και τα σφουγγαράκια του μακιγιάζ  τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Διαφορετικά, υπάρχει η πιθανότητα μόλυνσης της επιδερμίδας από τα βακτήρια που αναπτύσσονται στην επιφάνειά τους.

6. Βάζουμε και βγάζουμε πολλές φορές το βουρτσάκι της μάσκαρα στη συσκευασία της.

-Ναι

-Όχι

Σωστή απάντηση: Οχι

Το αποφεύγουμε γιατί εισχωρεί αέρας στο εσωτερικό της κι έτσι ξεραίνεται η σύνθεση ενώ παράλληλα ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων. Τι κάνουμε: Αντί να βάζουμε και να βγάζουμε πολλές φορές το βουρτσάκι μέσα στη συσκευασία, το στριφογυρίζουμε.

7. Λούζουμε και τις άκρες των μαλλιών.

-Ναι

-Όχι

Σωστή απάντηση: Οχι

Το λούσιμο είναι απαραίτητο για να καθαρίζει το τριχωτό από το σμήγμα, τους ρύπους και τις οσμές. Ωστόσο η εφαρμογή του σαμπουάν στις άκρες των μαλλιών αφαιρεί τα φυσικά έλαια της τρίχας και την αφυδατώνει. Τι κάνουμε: Απλώνουμε τη σύνθεση στις ρίζες και κάνουμε μασάζ με τα ακροδάχτυλα σε όλο το τριχωτό μέχρι να σχηματιστεί σαπουνάδα.

8. Χτενίζουμε τα μαλλιά μας μόλις τα στραγγίξουμε από το νερό.

-Ναι

-Όχι

Σωστή απάντηση: Οχι

Τα βρεγμένα μαλλιά είναι πιο επιρρεπή στο σπάσιμο απ’ ό,τι τα στεγνά. Τι κάνουμε: Μετά το λούσιμο τα σκουπίζουμε απαλά με μία πετσέτα την οποία στερεώνουμε στο κεφάλι για μερικά λεπτά προκειμένου να απορροφήσει το περιττό νερό. Στη συνέχεια, απλώνουμε μία ενυδατική σύνθεση που δεν ξεβγάζεται ή ένα έλαιο, που θα λειάνει την τρίχα. Τέλος, τα χτενίζουμε με μία χτένα που έχει αραιά δόντια ξεμπλέκοντας με φορά από τις άκρες προς τα πάνω.

9. Βρέχουμε τα μαλλιά μας πριν πάμε στο κολυμβητήριο

-Ναι

-Όχι

Σωστή απάντηση: Ναι

Η τρίχα είναι πορώδης. Για να μην απορροφήσει το χλώριο και τις υπόλοιπες ουσίες που αφυδατώνουν και αλλοιώνουν την τρίχα, βρέχουμε τα μαλλιά μας και στη συνέχεια απλώνουμε μία leave in σύνθεση, που θα σφραγίσει τα λέπια της.

Αποτελέσματα

Πώς τα πήγατε; Αν απαντήσατε σωστά στις περισσότερες ερωτήσεις, τότε γνωρίζετε πολύ καλά πώς να περιποιείστε την εμφάνισή σας. Αν ωστόσο, οι λανθασμένες απαντήσεις είναι πάνω από τις μισές, ίσως να διαπιστώσατε ποιες συνήθειες εν αγνοία σας προκαλούσαν θέματα στο δέρμα και τα μαλλιά ή δε σας έφερναν τα αποτελέσματα που επιθυμούσατε όσον αφορά στην καλλυντική φροντίδα σας.