Όταν πρόκειται να παραμείνουμε υγιείς και να διατηρήσουμε το σώμα μας να λειτουργεί στο βέλτιστο επίπεδο, η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική. Η βιταμίνη Α μας βοηθά με την όραση, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, την αναπαραγωγή και το μεταβολισμό, καθώς και με τη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών και του εγκεφάλου. Αλλά ο ρόλος της δεν σταματά εκεί έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών.

Φυσικές πηγές βιταμίνης Α

Μπορείτε να λάβετε βιταμίνη Α από πολλές διαφορετικές πηγές τροφίμων, όπως σολομό, σπανάκι και άλλα φυλλώδη λαχανικά, γάλα, τυρί, κρόκο αυγού, κρέατα οργάνων, μοσχαρίσιο συκώτι, μπρόκολο, σκουός, καρότα, πεπόνι, μάνγκο και βερίκοκα. Επιπλέον, ορισμένα προϊόντα δημητριακών πρωινού είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη Α.

Οι ενήλικες γυναίκες θα πρέπει να επιδιώκουν να καταναλώνουν περίπου 700 μικρογραμμάρια (mcg) βιταμίνης Α κάθε μέρα, ενώ η ημερήσια σύσταση για τους άνδρες είναι πιο κοντά στα 900 μικρογραμμάρια (mcg) την ημέρα.

Αν και η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι αρκετά σπάνια στην Ευρώπη, διαβάστε παρακάτω για μερικά συμπτώματα που θα μπορούσαν να είναι σημάδι ότι δεν λαμβάνετε αρκετά:

Ξηροφθαλμία

Η ξηροφθαλμία μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Α. Τα μάτια μας καλύπτονται από ένα στρώμα υγρού που ονομάζεται δακρυϊκό φιλμ, το οποίο βοηθά στην προστασία και τη λίπανση των ματιών, ενώ διατηρεί επίσης την επιφάνεια των ματιών καθαρή. Όταν το δακρυϊκό φιλμ δεν είναι καλής ποιότητας, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Ένα από τα πρώτα σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Α είναι κάτι που λέγεται κηλίδες Bitot, οι οποίες είναι λευκές αφρώδεις βλάβες στον κερατοειδή χιτώνα.

Νυχτερινή τύφλωση

Η νυχτερινή τύφλωση είναι ένα άλλο πρώιμο σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α είναι ένα κρίσιμο μέρος της ροδοψίνης, μιας πρωτεΐνης που απορροφά το φως στον αμφιβληστροειδή. Η ροδοψίνη είναι ζωτικής σημασίας για τη νυχτερινή όραση.

Προβλήματα με την επούλωση τραυμάτων

Η βιταμίνη Α είναι ένα σημαντικό συστατικό της σωστής επούλωσης πληγών. Ένας λόγος είναι ότι η βιταμίνη Α παίζει ρόλο στον μετριασμό της φλεγμονώδους απόκρισης του σώματος και μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της υπερβολικής φλεγμονής. Χωρίς αρκετή βιταμίνη Α, το σώμα δεν θα θεραπευτεί σωστά.

Ξηροδερμία

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α σίγουρα δεν είναι ο μοναδικός λόγος για το ξηρό δέρμα, το έκζεμα και άλλα δερματικά προβλήματα, αλλά μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο. Όταν εξετάζετε τα συστατικά των προϊόντων περιποίησης δέρματος, η ρετινόλη είναι ένας αρκετά κοινός όρος. Αποδεικνύεται ότι η ρετινόλη προέρχεται στην πραγματικότητα από τη βιταμίνη Α και έχει πολλά οφέλη για το δέρμα, το οποίο περιέχει υποδοχείς ρετινοειδών. Η λήψη αρκετής βιταμίνης Α θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων κυττάρων του δέρματος, στη μείωση της φλεγμονής και στην πρόληψη της ξηρότητας. Οπότε αν δεν λαμβάνετε αρκετή ποσότητα αυτής της βιταμίνης αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία.

Προβλήματα γονιμότητας

Έρευνες σε ζώα δείχνουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να σχετίζεται με τη στειρότητα. Γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη Α παίζει ρόλο σε μια σειρά από αναπαραγωγικές διαδικασίες, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα για να μάθουμε εάν η ανεπάρκεια βιταμίνης Α σχετίζεται με προβλήματα γονιμότητας στην και άνδρες και γυναίκες.

Τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω μπορεί να προκύψουν για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Επειδή έχετε ξηρό δέρμα ή ξηρά μάτια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης Α. Εάν παρόλα αυτά ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε έλλειψη βιταμίνης Α, ζητήστε από το γιατρό σας μια εξέταση αίματος που εξετάζει τα επίπεδα ρετινόλης ή βήτα-καροτίνης σας.