Τα έχουμε δει σχεδόν σε όλες τις εκδοχές, από έντυπα μέχρι και ψηφιακά. Ξεκίνησαν από τα κλασικά σταυρόλεξα, που συναρπάζουν πολλούς ενώ ορισμένους τους αφήνουν… αδιάφορους. Ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκειτε, τα δεδομένα δεν απογοητεύουν, αφού έρευνες έχουν δείξεις ότι τα παζλ λέξεων ωφελούν ποικιλοτρόπως τον εγκέφαλο.

Τα σταυρόλεξα τονώνουν την μνήμη

Δραστηριότητες όπως τα παζλ λέξεων (τα σταυρόλεξα περιλαμβάνονται σε αυτά) συμβάλλουν στη διατήρηση των γνωστικών συνδέσεων και των δικτύων στον εγκέφαλο, καθώς μεγαλώνουμε.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έλυναν τακτικά σταυρόλεξα κατέληξαν να καθυστερούν τα προβλήματα μνήμης κατά περίπου 2,5 χρόνια, ανεξάρτητα από το επίπεδο μόρφωσης ή αν αφιέρωναν χρόνο σε άλλες δραστηριότητες που διεγείρουν την εγκεφαλική λειτουργία.

Στα πλαίσια άλλης μελέτης, με επικεφαλής ερευνήτρια στο University of Exeter Medical School, αναλύθηκαν δεδομένα από περισσότερους από 19.000 νοητικά υγιείς ανθρώπους μεταξύ 50 και 93 ετών που εγγράφηκαν σε διαδικτυακή μελέτη.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν πόσο συχνά έλυναν σταυρόλεξα πριν κάνουν γνωστικά τεστ που αξιολογούσαν παράγοντες όπως η εστιασμένη και διαρκής προσοχή, η επεξεργασία πληροφοριών, η εκτελεστική λειτουργία, η μνήμη εργασίας και η επεισοδιακή μνήμη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που δεν έλυναν ποτέ παζλ λέξεων είχαν τη χειρότερη απόδοση σε γνωστικά τεστ, ενώ όσοι έκαναν παζλ λέξεων καθημερινά ή περισσότερες από μία φορές την ημέρα είχαν τα καλύτερα.

Πώς επηρεάζουν τα παζλ λέξεων τον εγκέφαλο

Αν και οι επιδράσεις τους είναι υπό διερεύνηση, οι ειδικοί βλέπουν ορισμένες πιθανές θεωρίες. Τα παζλ λέξεων, σε όποια μορφή ή είδος, συμβάλλουν στην οικοδόμηση γνωστικού αποθέματος στον εγκέφαλο, οχειρώνοντάς τον κατά των επιβλαβών συνεπειών της παθολογίας της άνοιας, μας εξηγούν.

Δηλαδή, τα παζλ λέξεων μπορεί να βοηθήσουν να κάνετε τον εγκέφαλό σας ανθεκτικό και πιο πιθανό να αποκρούσει παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε άνοια.

Τα παζλ λέξεων χρησιμεύουν επίσης ως μια μορφή άσκησης για τον εγκέφαλο. Όπως είναι σημαντικό να ασκούμαστε για να υποστηρίζουμε την εύρυθμη λειτουργία του σώματος, το ίδιο ισχύει και για τον εγκέφαλό μας, επισημαίνουν οι ειδικοί.