Οταν ένας άνδρας αποφασίσει να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους συνήθως αυτό έχει επιτυχία, αν και εφόσον είναι φυσικά πειθαρχημένος. Η προσπάθεια μάλιστα αυτή έχει και αρκετά γρήγορα και εντυπωσιακά αποτελέσματα, σε σχέση τουλάχιστον με την αντίστοιχη προσπάθεια που μπορεί να καταβάλει μια γυναίκα όταν κάνει δίαιτα. Γιατί όμως το ανδρικό φύλο τα καταφέρνει καλύτερα;

Εχει διαφορετική σύσταση σώματος

Η βασικότερη αιτία είναι η σύσταση σώματος του άνδρα σε σχέση με της γυναίκας.

Οι άνδρες εκ φύσεως έχουν υψηλότερο ποσοστό μυϊκής μάζας. Η μυϊκή μάζα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τον βασικό μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού, δηλαδή τις θερμίδες που καίμε. Αρα οι άνδρες έχουν συνήθως υψηλότερο μεταβολισμό και καίνε περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες.

Παράλληλα, μιλώντας πάντα για τη σύσταση του ανδρικού σώματος, το λίπος είναι συσσωρευμένο κεντρικά, δηλαδή στην περιοχή της κοιλιάς.

Αυτό μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο, καθώς σχετίζεται με χρόνια νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά, αλλά είναι περισσότερο ενεργό μεταβολικά και άρα είναι το πρώτο που φεύγει χάνοντας βάρος και μάλιστα εύκολα.

Βάζει την υγεία πάνω από όλα

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στο γιατί οι άνδρες είναι οι ευνοημένοι της δίαιτας παίζει και το κίνητρο για να ξεκινήσουν μια προσπάθεια απώλειας βάρους, που είναι αυτό της υγείας. Ενας άνδρας δεν θα το πάρει εύκολα απόφαση να ξεκινήσει μια δίαιτα λόγω αισθητικής ή γιατί έχει πάρει λίγα κιλά παραπάνω.

Οταν όμως τεθεί θέμα υγείας, π.χ. λόγω αυξημένων δεικτών σε αιματολογικές εξετάσεις, τότε εκεί τελειώνουν όλα.

Οταν ο γιατρός πει «πρέπει να χάσεις βάρος και πρέπει να προσέξεις τη διατροφή σου για να μειωθεί το σάκχαρο, η χοληστερόλη κ.λπ.», τότε ο άνδρας μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι. Αντιστέκεται πολύ πιο εύκολα στους πειρασμούς, βάζει την άσκηση στην καθημερινότητά του, είναι πολύ πειθαρχημένος και η ζυγαριά πέφτει με γοργό ρυθμό.

Τα καταφέρνει, αλλά για πόσο;

Να γιατί λοιπόν όταν ένας άνδρας μπαίνει στη διαδικασία να προσέξει τη διατροφή του, να ασκηθεί και να αλλάξει τις συνήθειές του, χάνει εύκολα βάρος. Το ζήτημα είναι για πόσο.

Στατιστικά δείχνουν ότι οι άνδρες μπορεί να μπαίνουν πιο δυναμικά σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους για να βελτιώσουν την υγεία τους, αλλά αφού φτάσουν τον στόχο τους, βελτιωθούν οι αιματολογικές τους εξετάσεις, γρήγορα ξεχνούν και μετά από σύντομο χρονικό διάστημα επανέρχονται σε παλιές κακές συνήθειες…

Ενας από τους λόγους που ο άνδρας είναι πιο εύκολο να χάσει κιλά είναι και ο καλύτερος μεταβολισμός του σε σύγκριση με αυτόν της γυναίκας