Αφού ολοκλήρωσαν την μελέτη τους για την επίδραση της προσωπικότητας στην εργασιακή απόδοση, οι ερευνητές του University of Arkansas αποφάσισαν να εστιάσουν σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, την προθυμία, διαπιστώνοντας ότι έχει μια επιθυμητή επίδραση σε εκατοντάδες φυσικές, ψυχολογικές και επαγγελματικές μετρήσεις που επηρεάζουν όχι μόνο την εργασιακή απόδοση αλλά και γενικά την επιτυχία στην ζωή.

Πώς «μεταφράζεται» η προθυμία;

Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα την επίδρασή της σε ένα ευρύ φάσμα μεταβλητών, από την ψυχολογική και σωματική υγεία, τις διαπροσωπικές σχέσεις και από την αποτελεσματικότητα της ηγεσίας έως την απόδοση στα ακαδημαϊκά αλλά και τις οργανωτικές ρυθμίσεις. Για να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο της προθυμίας, οι ερευνητές συνόψισαν τα ευρήματα από 142 μετα-αναλύσεις που αναφέρουν επιδράσεις για 275 μεταβλητές.

Συνολικά, τα ευρήματα περιλαμβάνουν δεδομένα για περισσότερους από 1,9 εκατομμύρια συμμετέχοντες από περίπου 3.900 μελέτες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προθυμία είχε μια επιθυμητή επίδραση στο 93% των μεταβλητών και των αποτελεσμάτων.

Για να διευκρινίσουν και να τονίσουν τη σημασία της προθυμίας, οι ερευνητές οργάνωσαν τις 275 μεταβλητές σε ευρύτερες εννοιολογικές κατηγορίες στα πλαίσια της έρευνάς τους. Αυτά περιελάμβαναν σωματική και ψυχολογική υγεία, απόδοση, κίνητρο και επιτυχία. Οι ερευνητές συνέθεσαν επίσης οκτώ θέματα που «απαθανατίζουν» τη χαρακτηριστική λειτουργία της προθυμίας σε όλες τις μεταβλητές και τις κατηγορίες. Αυτά περιλαμβάνουν:

Υπέρβαση του εαυτού

Η προθυμία φαίνεται στις φιλοδοξίες για αυτοκατευθυνόμενη ανάπτυξη και κίνητρο για να δείξετε φροντίδα και ενδιαφέρον για τους άλλους.

Αίσθημα ικανοποίησης

Στον τομέα της ικανοποίησης, βλέπουμε την προθυμία στην αποδοχή της καθημερινότητας αλλά και στην ικανότητα επιτυχούς προσαρμογής σε νέα πλαίσια και δεδομένα.

Επενδύουμε στις σχέσεις μας

Κίνητρο για καλλιέργεια και διατήρηση θετικών σχέσεων με άλλους.

Δουλεύουμε ομαδικά

Στα άτομα με προθυμία, υπάρχει η ενσυναίσθηση για συνεργασία και η ικανότητα συντονισμού με άλλους, ανεξαρτήτως ρόλου, για την επίτευξη συλλογικών στόχων.

Επενδύουμε στην δουλειά

Προθυμία να καταβάλετε προσπάθεια για νέες προτάσεις, να κάνετε ποιοτικά project και να δείξετε ανταπόκριση στο εργασιακό περιβάλλον.

Χαμηλότερη έμφαση στο αποτέλεσμα

Γενικά μικρότερη έμφαση στον καθορισμό στόχων και την παραγωγή μεμονωμένων αποτελεσμάτων και μια τάση αξιολόγησης της απόδοσης των άλλων με μεγαλύτερη επιείκεια.

Προσανατολισμός στους κοινωνικούς κανόνες

Μεγαλύτερη ευαισθησία και σεβασμός για τη συμμόρφωση με τους κοινωνικούς κανόνες και αποφυγή παραβίασης κανόνων και αδικοπραγιών.

Κοινωνικότητα

Ικανότητα για επιτυχή ένταξη σε κοινωνικούς ρόλους και θεσμούς και μειωμένη πιθανότητα παραβατικότητας, αντικοινωνικής συμπεριφοράς και εναλλαγής.