Τίποτα δεν κάνει έναν χώρο τόσο ζεστό και φιλόξενο όσο ένα χαλί στο κέντρο του, ωστόσο η διακόσμηση δεν είναι τόσο απλή και γρήγορη όσο το να το ξετυλίξουμε. Στην πραγματικότητα, ένα χαλί που έχει λάθος διαστάσεις ή τοποθετείται αδέξια, δεν θα αναδείξει τον χώρο σας και ακόμα κι αν αυτά σας φαίνονται ασήμαντες λεπτομέρειες, επηρεάζουν κατά πολύ την αισθητική του.

Το ίδιο μάλιστα ισχύει και για τα υπόλοιπα έπιπλα, μεγάλα και μικρότερα, για το χρώμα τους, αλλά και για τις υφές τους. Ωστόσο, με κάποιες μικρές προσαρμογές μπορείτε και εσείς να αποφύγετε κοινά λάθη και να διακοσμήσετε τους χώρους σας σαν επαγγελματίας designer.

Μετρήστε προτού αγοράσετε

Τόσο κατά την επιλογή των χαλιών όσο και για την επιλογή άλλων επίπλων, όπως το τραπεζάκι του καθιστικού, είναι σημαντικό να μετράτε τόσο τις αποστάσεις όσο και τις διαστάσεις του χώρου αλλά και των επίπλων.

Δεν θέλετε το χαλί σας να είναι ούτε πολύ μικρό αλλά δεν είναι απαραίτητο και να καλύπτει το δάπεδο από γωνία σε γωνία. Επιλέξτε ένα χαλί που να χωρά κάτω από τα έπιπλά σας, αφήνοντας περίπου τριάντα εκατοστά κενό από τους τοίχους.

Στην περίπτωση άλλων επίπλων είναι πολύ σημαντικό να μετρήσετε, καθώς ιδιαίτερα τα μεγάλα έπιπλα, όπως ένας γωνιακός καναπές, μπορούν να κάνουν το σαλόνι σας να φαίνεται μικρότερο αλλά και να σας εμποδίζουν στην καθημερινότητά σας.

Συγκεντρώστε τα έπιπλα στο κέντρο

Αναφορικά με την τοποθέτηση, θέλετε να βάλετε τα έπιπλά σας με τέτοιον τρόπο ώστε να τον αναδεικνύουν και να το κάνουν να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο φωτεινός.

Ανεξάρτητα από το προσωπικό σας γούστο στα έπιπλα, προσπαθήστε να διατηρήσετε μια συμμετρία ανάλογα με τα μεγέθη τους και σκεφτείτε το χαλί ως την «άγκυρα» του δωματίου, το οποίο κρατά συνδεδεμένα στο κέντρο τα έπιπλα.

Η εξαίρεση στον κανόνα; Το χαλί διαδρόμου που μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά γεμίζοντας οποιοδήποτε στενό πέρασμα, αρκεί να απέχει μερικές ίντσες από τους τοίχους ώστε να μην «πνίγει» τον χώρο.

Πέρα από τη λειτουργικότητά του, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα χαλί διαδρόμου για να ξεγελάσετε οπτικά το βλέμμα και να κάνετε τον χώρο να φαίνεται μεγαλύτερο.

Η αισθητική «κρύβεται» στις υφές

Είναι σημαντικό κατά τη διακόσμηση να δίνετε προσοχή στις υφές των επίπλων ώστε να ταιριάζουν και να προσδίδουν ένα αίσθημα χαλάρωσης και ηρεμίας.

Εκτός από τον καναπέ, το στρώμα ή τις καρέκλες σας, εξίσου σημαντικό είναι και το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο το χαλί, καθώς σε ένα πολυσύχναστο χώρο, όπως το σαλόνι, θα θέλετε να επιλέξετε ένα με πιο ανθεκτικές ίνες, όπως ένα με μαλλί ή και συνθετικό.

Για χώρους με λιγότερη κίνηση μπορείτε να επιλέξετε και χαλιά λιγότερο ανθεκτικά, κατασκευασμένα από υλικά όπως το βαμβάκι ή και το μετάξι.

Ειδικά για χώρους χαλάρωσης, όπως το υπνοδωμάτιό σας, είναι σημαντικό να σκέφτεστε την αίσθηση που σας αφήνουν τα έπιπλα όταν τα αγγίζετε και πώς πραγματικά αισθάνεστε ένα χαλί όταν βρίσκεται κάτω από τα πόδια σας.

Γκαλερί στους τοίχους σας

Μπορείτε κυριολεκτικά να μετατρέψετε οποιονδήποτε τοίχο ή γωνία στη δική σας γκαλερί έργων τέχνης, ωστόσο μπορεί να μην τα καταφέρετε από την πρώτη προσπάθεια. Για να αποφύγετε λοιπόν ανεπιθύμητες τρύπες στον τοίχο και τη λάθος τοποθέτηση, κόψτε χαρτιά στις διαστάσεις των κάδρων σας και δοκιμάστε διαφορετικά στυλ και γωνίες.

Κολλήστε τα κομμάτια στον τοίχο, τραβήξτε φωτογραφίες και αφού αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη σύνθεση, αφαιρέστε τα χαρτιά και προχωρήστε στην τοποθέτησή τους. Τα έργα που μπορείτε να κρεμάσετε μπορεί να αφορούν πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες των αγαπημένων σας προσώπων ή ακόμα και τις πρώτες δημιουργίες των παιδιών.

Μοτίβα και χρώματα

Φυσικά θα πρέπει να λάβετε υπόψη το μοτίβο αλλά και το χρώμα. Ορισμένα μοτίβα στην τοποθέτηση των επίπλων μπορούν να κρύψουν ατέλειες του χώρου ενώ μην ξεχνάτε ότι μπορείτε πάντα να μετατρέψετε μη λειτουργικά σημεία που «εμποδίζουν» σε αποθηκευτικούς σταθμούς.

Διατηρήστε τα χρώματά σας σε ουδέτερους τόνους και δείτε τον χώρο σας πραγματικά να ανανεώνεται απλά αλλάζοντας μερικά αξεσουάρ, όπως τα μαξιλάρια ή τα κάδρα στον τοίχο.

Αν και μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις αποχρώσεις στους τοίχους, για μια γρήγορη και άμεση αλλαγή προτείνονται οι ουδέτεροι τόνοι, καθώς ταιριάζουν με τις περισσότερες μικρές αλλαγές, που μπορείτε να κάνετε τον χειμώνα, ώστε οι χώροι σας να γίνουν πιο cozy ή πιο ανοιξιάτικοι.